Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čekárnu na Obilním trhu koupí a opraví radnice Brno-střed

Oprýskaná, nevábná a přesto historicky cenná čekárna pouliční dráhy na Obilním trhu, jak ji vyprojektoval v roce 1926 architekt Oskar Poříska, se dočká obnovy. Zastupitelé Brna-středu minulý týden schválili, že zastávku s toaletami pod zemí od dopravního podniku koupí za 140 tisíc korun.

Před časem přišli s nevšedním návrhem na přestavbu Pořískovy památkově chráněné čekárny architekti v brněnském ateliéru RAW. Tomáš Rusín a Ivan Wahla chtějí objekt proměnit na kavárnu ve stylu hromadné dopravy. Zastávka by podle jejich projektu získala nové skleněné průčelí.

„Ta památka dnes hodně chátrá. A tak nás napadlo, že potřebuje opravu, která jí zajistí ochranu. Protože patří Dopravnímu podniku města Brna, navrhujeme ji využít stylově. Jako Tram Cafe. Měla by v ní být cítit taková dopravní nostalgie," vylíčil záměr spoluautor návrhu Tomáš Rusín.

„O její nové podobě a využití rozhodovali lidé v anketě, kterou jsme zveřejnili v našem zpravodaji a na internetových stránkách radnice. Nejvíce hlasů získala kavárna," sdělil starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Radnice teď čeká na vyjádření památkářů a hygieniků. Památkáři rozhodnou, jestli tato funkcionalistická stavba může být na kavárnu přebudována. Vyjádření od hygieniků je zase zapotřebí kvůli veřejným toaletám, které jsou součástí zastávky.

„Pokud se zachová současná konstrukce, nebudeme mít problém s jakýmkoliv rozumným využitím zastávky," řekl k záměru vedoucí odboru památkové péče magistrátu Martin Zedníček.

V interiéru navrhované kavárny nemají chybět klasické tramvajové sedačky či historické fotky vozů dopravního podniku. Nad barem budou viset kožená madla, která lidé znají ze starých tramvají. Přestavba i s opravenými toaletami by podle Rusína mohla stát méně než dva miliony korun.

Dvě podobné veřejné stavby vytvořil ve 20. letech minulého století  Poříska jak pro dnešní  Moravské náměstí, tak i pro náměstí Svobody, jehož dominantou byl od roku 1926 do roku 1964 slavný „Hříbek“.

Mezi další Pořískovy funkcionalistické stavby patří v Brně například nájemní dům s obchody a kavárnou Convalaria na nároží ulic Veselé a České, budova Biskupského gymnázia v Masarykově čtvrti nebo Ústav pro tělesně postiženou mládež na Kociánce v Králově Poli.

Štítky čekárna, MHD, zastávka, kavárna, Brno, Brno-střed, Dopravní podnik města Brna, toaleta, Ivan Wahla, památková péče, Libor Šťástka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čekárnu na Obilním trhu koupí a opraví radnice Brno-střed  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.