Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno je pro většinu studentů atraktivní místo pro život

Brno je významným univerzitním centrem a studentů vysokých škol je zde v současnosti na 90 tisíc. Tito mladí lidé zásadně ovlivňují život ve městě. Kromě studia řeší podobné záležitosti jako většina ostatních občanů – bydlení, dopravu, práci a trávení volného času.

Kvůli tomu, že přibližně tři čtvrtiny vysokoškoláků nepochází z Brna, není jejich velká část zahrnuta do městských statistik a často ani do různých anket, které se ptají na názory obyvatel města.

Z těchto důvodů se rozhodla Kancelář strategie města brněnského magistrátu uskutečnit dílčí průzkum mezi studenty, a to formou elektronického dotazníku. Celkem bylo od 1. září 2011 do 27. ledna 2012 sesbíráno 6020 odpovědí ze všech brněnských vysokých škol.

Průzkum se zaměřil na dvě hlavní oblasti – život studentů ve městě a otázky spojené se studiem. A jaká jsou nejzajímavější zjištění?

Téměř každý desátý student nebydlí v Brně a na výuku pravidelně dojíždí. Naprostá většina mimobrněnských studentů (80 %) při cestě do Brna využívá vlak nebo autobus. Nezanedbatelná je ovšem i skupina, která jezdí vlastním autem (11 %) nebo jako spolucestující (7 %).

„Více než jedna třetina studentů nejčastěji bydlí v pronajatém bytě, ať již sami, nebo společně s dalšími kolegy. Další čtvrtina respondentů bydlí na kolejích a 14 procent má domov stále u rodičů,“ konstatoval jeden ze zpracovatelů výzkumu Petr Hudeček.

Další skupina otázek směřovala na trávení času. V období výuky tráví 65 procent studentů v Brně celý pracovní týden, na druhou stranu téměř třetina studentů nezůstává ve městě ani jeden víkend.

Zajímavé údaje se podařilo zjistit ohledně výdajů studentů. Polovině vysokoškoláků hradí veškeré náklady na studium rodiče a příbuzní a čtvrtina dokonce nepovažuje za nutné si během studia přivydělávat na další aktivity. Nejvíce studenti zaplatí za bydlení a stravování, pouze pět procent připadá na platby spojené přímo se studiem.

Studenti byli dotazováni i na spokojenost s různými druhy služeb ve městě. Velmi kladně hodnotili nabídku pohostinství a možnosti kulturního vyžití. Nejhůře dopadla nabídka přivýdělku a brigád.

Čtyři pětiny studentů souhlasilo nebo spíše souhlasilo s tvrzením, že Brno je atraktivní místo pro život. Pozitivní vnímání města se odráží i v odpovědích na otázku, co by chtěli dělat po dokončení studia.

Jen 13 procent z nich chtělo dále studovat nebo pracovat mimo Brno, naopak 48 procent zde chtělo ve studiu pokračovat nebo si zde hledat práci. Potěšující také je, že více než polovina vysokoškoláků hodnotí možnosti uplatnění v Brně jako vysoké a velmi vysoké.

V rámci průzkumu se podařilo nashromáždit také velké množství podnětů a návrhů na zlepšení života studentů. Nejčastěji byla zmiňována oblast dopravy, především malá kapacita určitých spojů MHD, nedostatečně podporovaná cyklistická doprava nebo omezené možnosti parkování.

Studenti vyjadřovali nespokojenost i s nabídkou a kvalitou veřejných prostranství ve městě. Nejvíce kritizovali nedostatečný úklid chodníků a také čistotu v okolí hlavního vlakového nádraží.

Foto: MMB

Štítky Brno, studenti, život, město, studium, vysokoškoláci, doprava, Petr Hudeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno je pro většinu studentů atraktivní místo pro život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.