Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští vědci získali přístroj ke studiu struktury materiálů

Plasty, nové materiály, ale také třeba motýlí křídla a mravenčí nohy mohou brněnští vědci zkoumat pomocí nové nanotomografické stanice. Středoevropský technologický institut přístroj od společnosti Rigaku získal jako první pracoviště mimo Japonsko. Cena včetně daně přesahuje deset milionů korun.

Vědci očekávají zájem z praxe, přístroj tak pomůže s dlouhodobě udržitelným financováním provozu výzkumného centra, řekl dnes novinářům rektor Vysokého učení technického Petr Štěpánek.

Nanotomografie využívá k prosvícení mikroskopického zkoumaného předmětu vysokoenergetické rentgenové paprsky. Následné složité matematické zpracování stovek až tisíců obrázků pak vede k tvorbě trojrozměrných tomografických obrazců. Nový přístroj vyniká zejména rozlišením. "Můžeme se dostat na úroveň buněk, což jsou například u bakterie E. coli dva až tři mikrometry," uvedl vedoucí vědecké skupiny Jozef Kaiser.

Přístroj lze využít při bádání v oblasti živé přírody, ale i při zkoumání struktur plastů, kompozitů a dalších lehčích materiálů. Jednou z prvních plánovaných aplikací stanice je studium vstřebatelných porézních nosičů buněk a léčiv. Implantáty osazené buňkami vyvinul CEITEC VUT k léčbě kostí a chrupavek metodou tkáňového inženýrství.

Široké pole uplatnění najde stanice při studiu biologických materiálů - jednak takzvaných biominerálů, což jsou zuby, kousky močových kamenů nebo úlomky kostí, jednak měkkých tkání. Od lékařských tomografů se přístroj liší tím, že se neotáčí snímač, ale vzorek.

Brněnští výzkumníci dnes také podepsali smlouvu o dlouhodobé spolupráci s výrobcem přístroje. Společnost Rigaku patří k velkým světovým výrobcům vědecké zobrazovací techniky.

Zdroj: ČTK

Štítky materiál, studium, CEITEC, Japonsko, Petr Štěpánek, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci získali přístroj ke studiu struktury materiálů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.