Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnští hasiči-lezci cvičili záchranu z jeskyně ve Francii

Po dvou letech se opět příslušníci HZS JMK ze stanice Brno-Lidická spolu s trojicí speleozáchranářů České speleologické společnosti ze stanice Moravský kras (SZS ČSS) zúčastnili výcviků, pořádaných Speleo Secours France (SSF) v horské oblasti La Chapelle en Vercors ve Francii.

Trojice hasičů HZS JMK se účastnila kurzu, který je určen francouzským speleozáchranářům. Záchranáři se na něm učí lanové záchranné techniky a vedení záchranných operací v podzemí. Kurz byl mezinárodní a společně s českými záchranáři se ho zúčastnili Brazilci, Španělé, Angličané a Ukrajinci.

Výcvik vedli dva světově uznávaní jeskyňáři a zároveň speleozáchranáři - Christian Dodelin, vedoucí celosvětové sekce speleozáchrany při UIS a Bernard Tourte, vedoucí SSF. Příslušníci HZS JMK a členové SZS ČSS, kteří před dvěma lety tento kurz absolvovali se nyní účastnili souběžně konané stáže pro vyškolené záchranáře.

Tímto kurzem již před dvěma lety prošli někteří příslušníci HZS JMK a členové SZS ČSS a tito se na stejném místě zúčastnili souběžně konané druhé stáže – ASV (Asistance aux Victimes), která je určena již vyškoleným speleozáchranářům SSF. Instruktory a garanty stáže byli francouzští speleozáchranáři Dominique Beau a Olivier Lanet.

Stáž byla rozdělena do jednotlivých bloků. Každý blok začínal teoretickou částí a vždy následovalo praktické cvičení v jeskyni, kde si každý účastník mohl v reálních podmínkách vyzkoušet jednotlivé techniky. Hlavní důraz byl kladen na přesné pochopení smyslu všech činností a technik. Jednotlivé bloky na sebe logicky navazovali. V průběhu stáže se postupovalo od nacvičování jednotlivých činností k jejich následnému spojení do celku. Vyvrcholením celé stáže bylo celodenní cvičení s místními speleozáchranáři v jeskyni Chauts, při kterém účastníci z České republiky tvořili samostatný ASV tým v rámci cvičné záchranné akce. Na tomto cvičení byly komplexně prověřeny nabité poznatky a techniky z předchozího výcviku.

Prací ASV teamu je přímá starost o postiženého v jeskyni. Záchranáři se školili v technice ASV teamu SSF, který se standardně skládá ze čtyř až pěti speleozáchranářů. Ti se musí na místo nehody dostat v co nejkratším čase a zde samostatně pracovat v jeskyni u zraněného 24hodin. Toto je doba, po kterou se může připravovat transportní cesta z jeskyně nebo je ASV team doplněn zásobami.

Vybavení ASV teamu je vpěti transportních vacích a musí být snadno transportovatelné. Takže je důležitá jejich přijatelná velikost i váha. Materiálové vybavení bylo vybráno velice pečlivě s ohledem na jeho využití v různých situacích.
Hlavní činností ASV teamu je nalezení a prvotní ošetření postiženého. Dále vybudování tepelného stanu na bezpečném místě, posléze podrobné vyšetření a ošetření postiženého v tepelném stanu a předání informací o jeho zdravotním stavu na povrch k vedoucím záchranné operace.

ASV team je většinou složen se zkušených jeskyňářů a jeho součástí není lékař. Ten většinou poskytuje konzultační podporu z povrchu na základě zpráv o vyšetření postiženého ASV teamem a záchranáři s ním konzultují postup první pomoci. Pokud to zdravotní stav postiženého nezbytně vyžaduje a je vzhledem k podmínkám v jeskyni možnost dopravit na místo nehody lékaře, zajistí mu záchranáři doprovod ke zraněnému.

Všechny techniky i materiál ASV teamu je prověřen při reálných nehodách ve francouzských jeskyních. Získané informace jistě přispějí k lepší činnosti záchranných týmů i v českých jeskyních.

Text a foto: HZS JMK ÚO Brno-město

Štítky Francie, jeskyně, technika, La Chapelle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští hasiči-lezci cvičili záchranu z jeskyně ve Francii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.