Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnský mrakodrap AZ TOWER roste do nebe

V Brně vyrůstá nová štíhlá budova, která bude nejvyšší budovou u nás. Výška mrakodrapu činí rovných 111 metrů, což se dá velmi snadno zapamatovat. Objekt je samozřejmě nepřehlédnutelný z různých koutů jihomoravské metropole, úplně zblízka jej můžete vidět vedle M-Paláce.

Stavba už dosáhla své plánované výšky a spěje k závěru. AZ TOWER bude nejvyšší budovou v Česku, nicméně prvenství údajně Brnu nevydrží moc dlouho. Ještě o něco větší budovu totiž plánují stavět také v Praze.

Vlastní objekt tvoří dva kvádry, z nichž jeden je o něco vyšší, zatímco druhý je poněkud deformovaný. Záměrem tvůrců totiž bylo, aby celá stavba působila, jako že stoupá kaskádovitě vzhůru a zároveň se rychle blíží „k cíli“.

Fasáda na stavbě v lokalitě ulic Pražákova a Heršpická je již nyní pokryta různobarevnými glazovanými keramickými deskami a je zřejmé, že termín dokončení by mohl být reálný.

Kompletní fasáda by měla být hotova ještě letos. Termín, kdy by se měli začít stěhovat první nájemníci, je naplánován na duben příštího roku.

V AZ TOWER najdou zájemci nejen nové bydlení, ale část objektu je vyčleněna také pro kancelářské plochy, či pro prodejnu aut. Na druhou stranu právě v této lokalitě je volných kancelářských prostor až poněkud příliš.

Nicméně je zřejmé, že tato část Brna roste do krásy a architekti nedalekých objektů mysleli třeba i na uměle vytvořená jezírka a podobně. Z vlastních bytů i kanceláří bude hezký výhled nejen na Brno, včetně jeho tradičních dominant, ale také třeba na pár desítek kilometrů vzdálenou Pálavu.

V podzemních garážích zaparkuje necelých tři sta aut a v objektu bude i třípatrová obchodní galerie s kavárnou a restaurací. Chybět by pak nemělo ani třeba fitness centrum.

Další zajímavostí je, že celou jižní fasádu výtahové šachty pokryjí fotovoltaické panely, které budou budově dodávat potřebnou energii.

Napsal Pavel Jelínek

Štítky mrakodrap, Brno, AZ TOWER, 111 metrů, ulice Pražákova, ulice Heršpická, N Tower, a.s., Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský mrakodrap AZ TOWER roste do nebe  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.