Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské Vánoce: náměstí Svobody s kinem, ale bez tramvají

Tradiční adventní trhy v centru města čeká letos mnoho novinek. Návštěvníci se od devětadvacátého listopadu mohou na náměstí Svobody těšit na zimní kino, větší betlém nebo zvířátka z brněnské zoologické zahrady. Letos je navíc z celého náměstí vyloučena veškerá doprava.

Brněnské Vánoce oficiálně zahájí v pátek devětadvacátého listopadu o půl páté odpoledne na náměstí Svobody brněnský primátor Roman Onderka. „Přesně v pět hodin odpoledne pak rozsvítí na náměstí vánoční strom,“ informovala mluvčí Turistického informačního centra města Brna Alexandra Voňková. Šesnáctimetrovou jedli ojíněnou vybrali prostřednictvím internetového hlasování sami Brňané. „Získala téměř tři a půl tisíce hlasů z celkových čtyř tisíc,“ uvedla Voňková.

Na strom umístí pracovníci Technických sítí Brno třicet tisíc LED diod. „Jsou velmi úsporné. Spotřebují přibližně stejně elektřiny jako jedna varná konvice,“ vysvětlil ředitel Technických sítí Brno Jaromír Machálek. V ulicích města pak zasvítí více než půl milionu diod. „I přes vysoký počet neseberou více proudu než jednadvacet zapnutých varných konvic,“ podotkl Machálek.

Trhy na náměstí Svobody potrvají až do devětadvacátého prosince. „Otevřeny budou od devíti hodin ráno do tři čtvrtě na deset večer. Jejich začátek i konec každý den oznámí trubač,“ řekla ředitelka brněnského turistického informačního centra Petra Kačírková. Návštěvníci se mohou těšit na osmapadesát prodejních stánků a čtyři velké stánky s občerstvením. „Prodejci jídla zůstanou na náměstí až do šestého ledna,“ zdůraznila Kačírková.

Kromě nich uvidí Brňané na prostranství také betlém s pětasedmdesáti figurami. „Připravili jsme také zimní kino. Každý den od sedmi hodin večer, od pětadvacátého prosince pak už od šesti hodin, promítneme návštěvníkům jeden film. Díky kvalitnímu zvukovému systému si ho budou moct vychutnat z různých koutů náměstí a poslouží jim tak jako kulisa při procházení,“ sdělila Kačírková. Tradičně zůstává také bohatý doprovodný program na hlavním pódiu.

Obdivovatelé hodinového stroje si také přijdou na své. „Po dobu adventu bude od jedenácti hodin dopoledne do jedenácti večer z orloje vypadávat každou hodinu kulička s motivem zvonečku pro štěstí. Celkem si jich Brňané mohou chytit téměř tři sta,“ nalákala ředitelka.

Pro větší pohodlí návštěvníků se letos rozhodli pořadatelé z centra vyloučit veškerou dopravu. „Od půl desáté dopoledne do půl deváté večer přes náměstí Svobody nepojedou ani tramvaje,“ upozornila mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová. Linka číslo čtyři bude odkloněná Husovou ulicí, linka číslo devět Rooseveltovou ulicí.

Změn se dočkají také trhy na Zelném trhu, které se tam letos konají popáté a nesou podtitul Očima dětí. „Ještě více jsme děti zapojili. Vyhlásili jsme výtvarnou soutěž, kam přišlo přes sto výtvorů. Více než polovina z nich poslouží jako základ dekorací stánků a pódia,“ vysvětlil starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka.

ČTĚTE VÍCE Na bezpečnost před Vánoci dohlédne více policistů i strážníků

V devadesáti stáncích se na Zelném trhu letos představí nejrůznější řemesla a na své si přijdou i milovníci lahůdek. „Také občerstvení jsme více přizpůsobili nejmladším. Připravili jsme pro ně svařené ovoce, dětské punče nebo horkou čokoládu,“ vyjmenoval starosta. Zájemcům natočí stánkaři nápoje do speciálního hrnku. „Stojí pětatřicet korun, vyrobili jsme ho ve třech barvách a návštěvníci si ho odnesou jako suvenýr,“ doplnil Šťástka.

Vánoční atmosférou nasákne také brněnské podzemí. „Například pátého prosince odpoledne čeká Brňany v Mincmistrovském sklepě Mikulášská nadílka, která večer vyvrcholí srazem Mikulášů, andělů a čertů na náměstí Svobody,“ informovala Voňková.

Freskový sál Staré radnice zase ozdobí velký betlém. V budově pak návštěvníci uvidí také motocykl jezdce MotoGP Karla Abrahama. „Novinkou je také kluziště na Moravském náměstí, kam jsme ho přesunuli z Nových sadů,“ uzavřel Šťástka.

Autoři

Štítky náměstí Svobody, Zelný trh, Vánoce, Karel Abraham, Libor Šťástka, kino, Brno, Roman Onderka, advent, Mistrovství světa silničních motocyklů, Zelný trh (Brno), Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské Vánoce: náměstí Svobody s kinem, ale bez tramvají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.