Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brňané opět zvolí v anketě vánoční strom

Stalo se už tradicí, že o tom, jaký strom se stane symbolem Vánoc na náměstí Svobody, rozhoduje anketa na internetových stránkách Turistického a informačního centra města Brna. Ta první se uskutečnila v roce 2010.

A nejinak tomu není ani letos. Od úterý 15. října je na stránkách Turistického informačního centra města Brna spuštěno hlasování o tom, který vánoční strom ozdobí letošní Brněnské Vánoce na náměstí Svobody.

„Lidé mohou hlasovat až do neděle 17. listopadu a stejně jako v předcházejících letech mohou vybírat opět ze tří kandidátů. Do výběru byly tentokrát zařazeny dva smrky ztepilé o výšce 13 a 12 metrů a šestnáctimetrová jedle ojíněná,“ konstatovala tisková mluvčí pořádající organizace Alexandra Voňková.

Ten strom, který získá nejvíce hlasů, bude pokácen a 25. listopadu ho pracovníci Školního lesního závodu Masarykův les spolu se starostou Bílovic nad Svitavou předají zástupcům města Brna.

Poté bude převezen na náměstí Svobody, kde bude usazen, nazdoben a v pátek 29. listopadu slavnostně rozsvícen. Zahájí tak program Brněnské Vánoce 2013, který oživí centrum města v adventním čase a v době vánočních svátků.

Tradice vánočních stromů z bílovického polesí se začala psát před téměř 90 lety. Ten první přivezl do Brna spisovatel Rudolf Těsnohlídek v roce 1924. Pod ním vznikla sbírka pro opuštěné a osamělé děti a z jejího výtěžku byl v Žabovřeskách postaven a v roce 1929 slavnostně otevřen Dětský domov Dagmar.

Byl pojmenován po děvčátku, které krátce před Vánoci v roce 1919 našel právě Těsnohlídek se svými přáteli odložené v lese nedaleko bílovické myslivny. Tím založil tradici, která byla s přestávkami obnovena po revoluci v roce 1989.

Pokud se chcete zapojit do výběru letošního vánočního stromu, hlasovat můžete na tomto odkaze: http://www.ticbrno.cz/cz/aktuality/hlasujte-pro-vanocni-strom-na-namesti-svobody

Štítky vánoční strom, Náměstí Svobody, Brno, Vánoce, vánoční stromek, anketa, Rudolf Těsnohlídek, Dětský domov Dagmar, tradice, turistické centrum, Bílovice nad Svitavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané opět zvolí v anketě vánoční strom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.