Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brňané mohou ohodnotit jednotlivá náměstí

Zajímalo vás někdy, jestli jste jediní, komu vadí podoba náměstí v blízkosti vašeho bydliště? Že místo hrajících si dětí veřejné postranství ve vaší čtvrti hostí řady automobilů a travnaté plochy pro odpočínek připomínají spíše psí toalety? Projekt studentů Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně se snaží mapovat úroveň brněnských náměstí.

Prozaický název projektu Moje náměstí dobře popisuje svou náplň. Studenti dle maximálně objektivních měřítek hodnotili jednotlivá hlediska úrovně náměstí v celém městě a pomocí mapové aplikace přehledně představují výsledky výzkumu. Tyto výsledky jsou v percentuálních hodnotách uvedeny na profilech každého z míst.

"Vytvořili jsme všeobecně využitelnou metodiku pro hodnocení náměstí zaměřující se na hodnocení kvality na základě relativně neměnných prvků, jako jsou například rozměry a kvalita povrchů chodníků, přítomnost či nepřítomnost přechodů pro chodce, mobiliář a jeho využitelnost, vybavenost, či lidské měřítko a mnoho jiných," popsali na webových stránkách autoři námětu. 

Důležitou součástí projektu byl prvotní průzkum, který umožnil sestavení seznamu brněnských náměstí. Ta jsou na stránkách seřazena dle městských částí. Uživatelé si tak mohou jednoduše to své otevřít a zjistit, jak si stojí ve srovnání s okolím. Pomocí dotazníku je také možné přidat vlastní pohled na kvalitu plochy.

"Věříme, že porovnání výsledků jednotlivých součástí projektu nám přinese nový náhled na veřejná prostranství, jejich fungování a kvalitu. Už současné výsledky nám pomáhají lépe vnímat prostředí kolem nás a všímat si jevů, které nám běžně unikají," řekli ke svým plánům studenti.

Projekt naleznete na adrese www.mojenamesti.com.

Štítky mojenamesti.com, hodnocení, náměstí, Brno, projekt, zprávy, 2014, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané mohou ohodnotit jednotlivá náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.