Brněnská drbna - super drbna online » Zprávy » Společnost » Brňané chtějí kvalitní bourbon. Často ale kupují napodobeniny
 

Brňané chtějí kvalitní bourbon. Často ale kupují napodobeniny

Bourbon je americkou specialitou, ne každý je však kvalitní, foto: Brněnská Drbna, Miroslav Toman

neděle, 27. dubna 2014, 08:00

Kukuřice, pšenice, žito, ječmen a voda jsou základní složky kvalitního bourbonu. V českých supermarketech se ale nachází i nápoje, které s touto lihovinou nemají kromě názvu nic společného. Výrobci proto kupujícím radí pečlivě číst etikety.

Pod názvem Kentucky straight bourbon se může prodávat nápoj, jehož destilát obsahuje minimálně jednapadesát procent kukuřice. „Musí být stařený nejméně dva roky a destilovaný při nízké teplotě, aby se v něm zachovaly vlastnosti obilí,“ vysvětlil prodejce bourbonu Evan Williams pro střední a východní Evropu David Polick.

Ačkoli lidé čím dál tím častěji vyhledávají kvalitní zboží, v regálech českých obchodů se stále objevují nápoje dobarvené karamelem a chemikáliemi. „Pak se už nejedná o pravý bourbon. Spotřebitelé musí být opatrní a pozorně studovat etikety,“ poradil Polick.

Zkušenost s nekvalitním bourbonem má například Jaromír Havlík. „Zlákala mě nízká cena a složení jsem nečetl. Že se jedná o nekvalitní výrobek, jsem poznal bohužel až doma po ochutnání,“ sdělil Brňan.

Polick také upozornil, že neplatí pravidlo, že čím starší bourbon je, tím je také lepší. Důležitý je totiž způsob skladování. „Například nápoje Evan Williams se uchovávají v zásobárnách v Kentucky v několika patrech. Protože jsou tam velmi teplá léta, dubové sudy u stropu čelí vyšší teplotě než barely ve spodních patrech. Aby byl bourbon dobrý, musí se pozice sudů ve skladu měnit,“ popsal zástupce výrobce.

Když se poloha sudů střídá, je pak i dvouletý rozdíl ve skladování poznat na kvalitě bourbonu. „Je to právě díky dubovým sudům, které musejí být nové. Nápoj tak intenzivně nasává aroma ze dřeva. A čím déle ho vstřebává, tím je lepší,“ upřesnil Polick.

Mezi zákazníky se popularitě těší také ochucené varianty bourbonů. „Vyrábíme třešňovou, medovou a skořicovou příchuť. Do České republiky zatím dovážíme poslední dvě zmíněné,“ dodal Polick.

Napsal David Zouhar

Komentáře k článku

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve příhlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Facebook komentáře

 
 
 

Malostranská Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

Budějcká Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

Brněnská Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

Liberecká Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

Olomoucká Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: Mediatica s.r.o.

Jihlavská Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

 

TRIMA CB Advertisement

Všechna práva vyhrazena, jakékoli užití obsahu včetné obsahu a grafiky podléhá schválení provozovatelem serveru.

O projektu | Etický kodex | Kontakty | Tiráž | RSS

Brnenskadrbna.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho částí
veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

 

CHCIWWWSTRANKY.CZ