Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Boří les na Břeclavsku se začne od munice čistit ještě letos

Lesy ČR začnou ještě letos čistit 500 hektarů Bořího lesa na Břeclavsku, kde zůstalo od druhé světové války hodně nebezpečné munice. Stát to bude 50 milionů korun. Novinářům to na místě řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O zakázku budou soutěžit odborné firmy, policie ani armáda svoje pyrotechniky uvolnit nemůže, jsou vázáni například ve Vrběticích, kde po loňských výbuších čistí muniční areál.

Soutěž je už připravená, první vítězové budou známi v druhé polovině roku. Areál se bude čistit postupně. "V období deseti let by měl být systematicky vyčištěn areál Bořího lesa," uvedl Sobotka.

Otázka, kdo likvidaci munice v lese zajistí, se řeší několik let. Stát začal situaci více řešit v souvislosti s loňskými výbuchy munice ve Vrběticích na Zlínsku. Tam jsou také vázáni policejní pyrotechnici, jejichž pozice se v minulosti škrtaly. Podle Sobotky to byla chyba. "Škrty v minulosti byly velkou chybou, snížilo to možnost státu reagovat na mimořádné situace a provádět průběžnou pečlivou kontrolu obchodování a uskladnění munice," uvedl Sobotka.

Pyrotechnický průzkum a následná likvidace výbušnin z plochy zhruba 500 hektarů začne ještě letos. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se na místě patrně najdou tisíce nebo desetitisíce munice. Specializované firmy budou munici hledat. Odevzdají ji pak policejním pyrotechnikům k odborné likvidaci.

V Bořím lese zřídili Němci za druhé světové války továrnu Muna, v níž vyráběli granáty a bomby pro wehrmacht. Oblast osvobodila v dubnu 1945 Rudá armáda, která továrnu vyhodila do povětří. Munice je proto rozesetá všude kolem. Les, který je volně přístupný, se stal nebezpečným. Dosud v něm zemřelo po nálezu munice pět lidí. Poslední obětí se stal v roce 1990 čtrnáctiletý chlapec. Munice se nacházela v prostoru o rozloze 750 hektarů, v minulosti se podařilo vyčistit 250 z nich.

Zdroj: ČTK

Štítky les, okres Břeclav, Bohuslav Sobotka, druhá světová válka, ČSSD, Vrbětice, Lesy České republiky, Rudá armáda, Milan Chovanec, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boří les na Břeclavsku se začne od munice čistit ještě letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.