Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bezpečnostní situace v kraji je stabilní

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v návaznosti na teroristické útoky ve Francii hovoří v následujícím prohlášení mimo jiné o tom, že i nadále budou probíhat protiteroristická cvičení.

Přeji francouzským bezpečnostním složkám, ať teroristy z Paříže dopadnou co možná nejdříve. Nejenom Francie, ale celá Evropa je v šoku z této tragédie. Nutí nás všechny přemýšlet o stavu, ve kterém se na začátku roku 2015 ocitla Evropa i svět. Bohužel je Paříž vzdálena jen cca dvě hodiny letadlem od Prahy či tři od Vídně.

Vím, že podle ujištění ministra vnitra České republice  bezprostřední nebezpečí nehrozí, již včera jsem nařídil prověřit bezpečnostní opatření a plány krizových situací pro jižní Moravu. V podmínkách Jihomoravského kraje jsou zpracovány plány pro případ teroristického útoku a narušení veřejného pořádku většího rozsahu.

Sešel jsem se s šéfy složek Integrovaného záchranného systému, za který jako hejtman kraje odpovídám, aby mi doložili jejich připravenost řešit tyto mimořádné situace. Bezpečnost občanů jižní Moravy je zajištěna a rovněž bezpečnostní situace v regionu je podle informací bezpečnostních složek státu stabilní.

Zároveň sděluji, že složky IZS na jižní Moravě již opakovaně v minulých měsících cvičily mimořádnou událost simulující potenciální teroristické akce a další taková cvičení byla schválena ještě před tragickými událostmi v Paříži k uskutečnění i v letošním roce v součinnosti Policie ČR a dalších složek IZS.

Aby tato cvičení nevyvolávala v nynější zjitřené atmosféře zbytečnou paniku, požádal jsem bezpečnostní složky o přiměřené informování médií a veřejnosti tak, aby nebyl zmařen účel a průběh cvičení. Zároveň prosím občany kraje v místech, kde se tato cvičení budou uskutečňovat, o pochopení nutnosti jejich průběhu v co nejreálnějších podmínkách.

Michal Hašek
hejtman Jihomoravského kraje 

Štítky Jihomoravský kraj, Michal Hašek, Francie, Paříž, bezpečnostní složky, Evropa, Česko, Vídeň, Praha, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnostní situace v kraji je stabilní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.