Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Bezdomovcům se na zimu otevřela krizová centra

Jak se postarat v Brně o bezdomovce, když se přihlásí pravá zima. Na tuto otázku odpovídali dnes ti, kteří mají tuto skupinu obyvatel na starosti. Oproti minulému roku se Brno v této oblasti zase posunulo o kus kupředu.

V listopadu byl otevřen Azylový dům Křenová, jehož kapacita pro lidi bez domova se zvýšila o dalších 18 míst, v Masné ulici zase vzniklo Městské středisko krizové sociální pomoci. Právě tento realizovaný projekt je unikátní v rámci celé České republiky.

Městská příspěvková organizace Centrum sociálních služeb zvýšilo kapacitu o 13 míst v nočním krizovém centru, o 11 míst v noclehárnách a o 18 míst v ubytovně.

„Celkovou kapacitou 423 míst v nočním krizovém centru, noclehárnách a ubytovnách a také 24 bytových jednotek k 1. prosinci tohoto roku je kapacita ve městě plně dostačující,“ konstatoval vedoucí Centra sociálních služeb Ivo Sedláček.

Vedle města se na zajišťování péče o bezdomovce podílí Armáda spásy a Oblastní charita Brno. „Zanedlouho bude ukončen provoz objektu azylového domu a noclehárny v Karlově ulici, který čeká demolice. Už 18. prosince bude uvedeno do provozu nové zařízení charity v Bratislavské ulici 58 s kapacitou 34 míst,“ oznámil ředitel Oblastní charity Brno Karel Kosina. Tím se počet míst zvýší ve městě na 457.

Jak informoval ředitel Armády spásy v Brně Pavel Kosorin, od 1. prosince otevřeli pro bezdomovce noční krizové centrum, které funguje od 22 do 6 hodin. „V mrazivém počasí slouží potřebným místnost s 50 místy na sezení. Dostanou teplý čaj, namazaný chléb, mohou se u nás umýt,“ konkretizoval nabídku služeb Kosorin.

Ne všichni ale mohou v takovýchto krizových nočních zařízeních najít teplo a střechu nad hlavou. Problémem je na prvním místě alkohol a také zavšivení jedinců, kteří jsou odhodláni takto podanou ruku přijmout.

Většina z odhadovaných 1500 až 2000 bezdomovců, kteří v Brně pobývají, i tak nabízenou pomoc odmítá a přebývá i v třeskutých mrazech většinou pod širým nebem v dosahu tepla. U teplovodních kanálů, parovodů, pod střechou na nádraží, v čekárnách nebo přespávají v obytných domech či rekreačních objektech.

Proto se strážníci při pochůzkách a obhlídkách zaměřují vedle centra i na kontroly zahrádkářských kolonií v okrajových částech města.

Štítky Bezdomovci, azylový dům, příspěvková organizace, Centrum sociálních služeb, Brno, bezdomovec, charita, Pavel Kosorin, Česko, Ivo Sedláček, Armáda spásy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdomovcům se na zimu otevřela krizová centra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.