Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Aukce výtvarných děl pro přírodu vynesla v Brně 221.000 korun

Brněnská ekologická Nadace Veronica vydělala na vánoční aukci uměleckých děl více než 221.000 korun, které použije na obnovu 15 moravských studánek.

Nabídla v ní přes sto obrazů, grafik, soch a poukazů na netradiční zážitky, z nichž se třičtvrtina prodala. Zisk ze sbírky je stejný jako loni, řekla dnes ředitelka nadace Jasna Flamiková. Umělecké předměty na aukci dostali ekologové od jejich tvůrců darem.

"Nejvíce, a to 20.000 korun, jsme vydělali prodejem obrazu nazvaného Rázovitá žena z Hodonínska od Vlastimila Zábranského. Mimořádný zájem byl především o poukazy na zážitky," uvedla.

Například poukaz na posezení při kávě s hudebníkem Jurou Pavlicou šel do dražby s vyvolávací cenou 500 korun a prodal se za 4000. Za tisíc korun ekologové nabídli přespání v domě, který je umístěný na stromě nedaleko Babího lomu u Kuřimi. Patří firmě Lesy města Brna a je z něj romantický výhled do okolí. Noc v dřevěném domku v koruně stromu se vydražila za 3000 korun.

Ekologové nejprve uspořádali v polovině listopadu klasickou aukci, v níž prodali bezmála polovinu všech nabízených věcí. Zbytek dali následně do internetové aukce. Dražbu uměleckých děl a zážitkových pobytů uspořádala Veronica již podvanácté.

Zisk z letošní sbírky půjde na vyčištění a opravu 15 studánek na Moravě. Mnohé z nich jsou zanesené a potřebují stavební úpravy. Loni použila nadace zisk ze sbírky na ochranu cenné přírodní lokality Hády na severním okraji Brna.

Zdroj: ČTK

Štítky příroda, výtvarné, aukce, Brno, dražba, Nadace Veronica, Vlastimil Zábranský, Jasna Flamiková, Jiří Pavlica, Lesy města Brna, okres Hodonín, Kuřim, Babí lom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aukce výtvarných děl pro přírodu vynesla v Brně 221.000 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.