Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ať žije vaničkování a plavání miminek

Plavání kojenců je pro každou maminku a její děťátko pravděpodobně prvním „organizovaným koníčkem“. Každé dítě je na vodu od přírody adaptováno, vždyť ve vodě bylo celých devět měsíců u maminky v bříšku, tudíž z ní nemá strach. Naopak, děti vodu doslova milují!

Novorozeně je křehké malé stvoření a může se zdát, že jeho koupání je spíše povinností rodičů kvůli hygienickým důvodům. Milí rodiče, nebojte se své miminko koupat již od narození, je to pro něj opravdu přirozené, a pakliže koupání nebudete přehánět a dodržíte správnou manipulaci s miminkem, zabezpečíte teplotu v místnosti a správnou teplotu vody, nemáte se vůbec čeho obávat. Samozřejmě nenechávejte malé čerstvé miminko ve vodě hodiny. Stačí pár minut!

I novorozeně může začít.

Zkuste vaničkování S plaváním v bazénu je doporučováno začínat až kolem šestého měsíce věku dítěte, nicméně i pro ty mladší byl vymyšlen zajímavý způsob plavání – Vaničkování. „Pohyb ve vodě, z počátku vaničkování, má příznivý vliv na celkový psychomotorický vývoj dítěte, postupné otužování vede k otužilosti organismu a tím jeho obranyschopnosti vůči běžným onemocněním. Pro rodiče je vhodnou příležitostí, jak si při koupání užívat se svým miminkem pohody a radosti z pobytu ve vodě.“ Takto vaničkování popisuje server www.miminkovani.cz specializující se na koupání a plavání miminek. S vaničkováním můžete začít prakticky kdykoliv po zahojení pupíčku. V Brně i v ostatních městech jsou nabízeny organizované kurzy vaničkování, nicméně kdybyste vám i miminku chtěli dopřát pohodlí domova, existují i instruktorky, které ochotně přijedou k vám domů.

Během vaničkování jsou rodiče instruováni správnou manipulací s miminky (tedy nošení, zvedání či otáčení miminek), to přivítají zejména prvorodiče bez žádných zkušeností, následuje teorie o otužování, o koupání či správném ukládání ke spánku. Každý instruktor má pochopitelně teoretické části koncipovány rozdílně, každopádně všechny zúčastněné ve finále čeká samotná koupel miminek. Děti jsou jednoduše ponořeny do vody a jemně se s nimi pohybuje po hladině. Jestliže vodu vnímají bez problémů, přichází čas i na opláchnutí obličeje. Vaničkování je krásný způsob seznámení miminka s koupáním a s pokračujícími kurzy – plaváním miminek.

Plavání pro kojence

Jestliže vaše děťátko dosáhlo šestého měsíce, můžete se vrhnout do kurzu plavání kojenců. Nabídka těchto kurzů je ve větších městech rozšířená. Plavání je spojené především s hrou, nicméně jde i o prospěšnou činnost vedoucí k základním plaveckým dovednostem. „Naučí se splývat v poloze na zádech i na bříšku, vydechovat do vody, skákat, s úsměvem se potápět a orientovat pod vodou. Především však získají cit pro vodu, který je důležitý pro samotný pohyb ve vodě a nezbytným předpokladem pro pozdější výuku plavání.“, popisuje Centrum trvalého zdraví Cordeus. To, že děti plavání baví, můžete vidět na každém kurzu plavání. Po dvou až třech kurzech, kdy se děti seznamují s vodou a s novým prostředím, prakticky nenajdete plačící dítě. Bazén je vždy plný usměvavých batolat a spokojených rodičů. V prvních kurzech se rodiče učí manipulaci s dětmi a kojenci si zvykají na různé plavací techniky na zádech a bříšku. Dětem se, za pomoci stanoveného povelu, přelívá voda přes obličej a postupně se začínají ponořovat do vody a tím se učit zadržovat dech. Zdá se to nemožné, že by ani ne roční dítě zvládlo potápění pod vodou, ale nejde o žádnou vědu, pro děti je to prostě přirozené.

Slané či chlorované bazény?

Jak již bylo výše zmíněno, existuje celá škála nabídek plavání miminek. Rodiče by měli před výběrem bazénu zohlednit celou řadu okolností. Nejlépe je využít zkušebních lekcí a bazén si otestovat. Nejde pouze o samotný bazén, ale o důležité zázemí zahrnující šatny přizpůsobené dětem, aklimatizační místnost a samozřejmě příjemné prostředí pro děti i maminky. Některé bazény nabízejí možnost slaných bazénů namísto klasických chlorovaných. Podle Aliance dětského plavání mají obě varianty své výhody i nevýhody. Chlorovaná voda výborně působí proti bakteriím a virům a při dodržování správného dávkování existuje jen malé riziko pro plavce. „Bazény využívající chlorovou desinfekci vody přímm dávkováním technologií v podobě např.chlornanu jsou vyzkoušenou variantou desinfekce vody, která je při dodržování všech pravidel účinná a zdraví lidí neškodná“, popisuje Aliance dětského plavání.

„Solné“ bazény mohou být šetrnější k pokožce, nicméně je třeba nepodcenit množství soli a výměnu desinfekčních prostředků. „Bazén používající slanou vodu je bazén používající chlorovou desinfekci. Chlor se do vody dostává jinou cestou než přímým dávkováním technologií, ale je ve vodě přítomen. V bazénech se slanou vodou je třeba větší obezřetnosti a pečlivosti v hlídání množství chloru, protože dávkování soli nemusí být tak přesné jako dávkování technologii v podobě chlornanu či jiného obdobného přípravku. Může pak dojít k poklesu schopnosti chloru likvidovat bakterie a tím dojde ke kontaminaci vody.“, vysvětluje na svých internetových stránkách stejná asociace. Plavání je pro děti prospěšné a zábavné, tak proč neskloubit příjemné s užitečným? Posílíte nejenom děti, ale i sebe a důležitý vztah s vaším miminkem.

Napsala: Eva Fischerová

Štítky plavání, bazén, koupání, Eva Fischerová, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ať žije vaničkování a plavání miminek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.