Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Aktivisté dali podnět ke zrušení 3 126 herních přístrojů

Aktivisté ze sdružení Brnění dali ministerstvu financí podnět ke zrušení 3 126 herních přístrojů v Brně, které jsou v rozporu s vyhláškou. Jde o přístroje umístěné v blízkosti škol, školek, zdravotnických a sociálních zařízení, úřadů nebo kostelů.

„Takto umístěné přístroje chce zrušit i magistrát,“ řekl jeho mluvčí Pavel Žára. Přístroje by měly zmizet do konce letošních prázdnin.

Podnět se týká všech přístrojů povolovaných ministerstvem financí, tedy videoloterijních terminálů, triplexů a elektromechanických rulet či kostek. Ministerstvo už nyní podle Radka Ležatky z tiskového střediska zahajuje řízení o zrušení všech povolení v ČR, která jsou v rozporu s obecně závaznými vyhláškami obcí.

„Náš podnět je podpůrná aktivita. Podle správního řádu nám ministerstvo musí odpovědět,“ uvedl Matěj Hollan z Brnění.

Ministerstvo rozhodlo o zrušení téměř 200 videoloterijních terminálů v Brně už na začátku dubna. Podnět vzešel od radnice. Na základě rozhodnutí Ústavního soudu je nyní podle právníka Brnění Aleše Zieglera povinné rušit přístroje i bez vyzvání.

„Oficiální podnět je důležitý počin, navíc když ho podávají vážené brněnské osobnosti. Součástí podnětu je přehledná tabulka a mapa, kde jsou konflikty s vyhláškou ukázány. Ministerstvu stačí jen naši tabulku převzít, zahájit správní řízení a automaty zrušit,“ uvedl Ziegler.

Pokud se ministerstvo ztotožní s podnětem Brnění, bude 17 brněnských městských částí zcela bez hazardu.

„Ministerstvo financí nemůže předjímat samotný průběh řízení, ale dá se předpokládat, že k mnoha zrušením v rámci prvoinstančního rozhodnutí dojde již před začátkem školního roku. Je nutné si ale uvědomit, že provozovatel má právo na podání odvolání," sdělil Ležatka.

Podnět Brnění podepsaly i některé známé osobnosti, například režisér Arnošt Goldflam, bývalý šéf Domu umění města Brna Rostislav Koryčánek nebo ředitel Husy na provázku Vladimír Morávek.

Brněnský magistrát se podle mluvčího Žáry snaží regulovat hazard dlouhodobě. Před rokem a půl dala radnice ministerstvu podnět ke zrušení 1 035 přístrojů, které jsou v rozporu s městskou vyhláškou, a 380 přístrojů, které jsou v rozporu se zákonem. Ministerstvo jich dosud nechalo zrušit 179.

Zdroj: ČTK

Štítky Hry, hazard, Brno, zánik, přístroje, videoloterijní terminál, aktivisté, sdružení, Brnění, Ministerstvo financí České republiky, Matěj Hollan, Česko, Ústavní soud České republiky, Arnošt Goldflam, Vladimír Morávek, Dům umění města Brna, Divadlo Husa na pr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté dali podnět ke zrušení 3 126 herních přístrojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.