Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Celníci zadrželi v Brně padělky z Bangladéše za víc než šest milionů

Více než 6000 kusů nejrůznějšího textilu v hodnotě převyšující  šest milionů korun zadrželi jihomoravští celníci při kontrole v celním řízení v Brně. Brněnská firma přivezla zboží z Bangladéše a celníci mají potvrzeno, že 95% ze zabaveného materiálu jsou padělky. Podezřelé zboží označené ochrannými známkami se tak na český trh nedostane.

Veškeré zboží, které vstupuje na území Evropské unie z tzv. třetích zemí, musí projít celním řízením. To zahrnuje jak kontrolu příslušných dokladů, celních závěr, přepravních obalů, tak i zboží samotného. Rozsah kontroly se řídí řadou různých faktorů.

Fyzická kontrola spočívá v otevření a kompletním vybalení obsahu všech nákladových kusů dováženého zboží. Ověřuje se zda zboží souhlasí s údaji uvedenými  v dokladech, zda nejsou důvodné pochybnosti o celní hodnotě či původu zboží, zda nepodléhá některým zákazům či omezením atp.

Dotčené zboží dovezla brněnská firma z Bangladéše již v prosinci 2017. Předchozí dovozy této společnosti byly zaměřeny na zcela jiný druh zboží. „Náklad obsahoval velké množství položek a popis zboží v dokladech byl nejednoznačný. Fyzickou kontrolou navíc celníci zjistili, že zboží je označeno ochrannými známkami, a proto se rozhodli provést úplnou-vnitřní kontrolu zboží," uvedla mluvčí celníků Lada Temňáková.

„Vzhledem k podezření, že dovážené zboží porušuje práva duševního vlastnictví, byli vyrozuměni zástupci držitelů ochranných známek. V současné době bylo již u 95% zboží potvrzeno, že se jedná o padělky, a z tohoto důvodu celní úřad rozhodne o jejich zničení na náklady dovozce," uzavřela Temňáková.

Autoři | Foto Celní správa | Zdroj Celní správa

Štítky celníci, Brno, Bangladéš, padělky, ochranná známka, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci zadrželi v Brně padělky z Bangladéše za víc než šest milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.