Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lékaři je kritizují, ministerstvo vychvaluje. Léky od nového roku dostanete jen na eRecept

Elektronické recepty jsou kontroverzním tématem v oblasti lékařství. Zatímco je ministerstvo zdravotnictví vychvaluje do nebes, lékaři jsou často spíše skeptičtí. Jak nové eRecepty fungují jsme se zeptali několika doktorů i lékárníků.

Od letošního 1. ledna je vydávání eReceptů pro lékaře povinné. Vypisování běžných listinných receptů, na které jsme byli zvyklí, ještě letos nebude pokutováno. Podle ministerstva zdravotnictví se může u eReceptu pacient i lékař těšit hned z několika výhod. „Pacient často nemusí ani navštívit lékaře a lék mu může být předepsán na dálku. Je to výhoda hlavně pro chronicky nemocné, kteří si k lékaři chodí jen pro recept,“ tvrdí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Lékař bude mít také možnost zkontrolovat, zdali si předepsaný lék pacient opravdu vyzvedl. Tuto výhodu si chválí i Dagmar Paťhová,praktická lékařka pro děti a dorost. Elektronické recepty vydává už od jara minulého roku. „Je praktické, že rodiče si mohou o recept zavolat a nemusí chodit do ordinace. Ušetří to mnoho času,“ říká.

Ne všichni jsou ale v tomto názoru zajedno. Česká lékařská komora (ČLK) nazývá eRecepty „nevydařeným experimentem“ a kritizuje především jejich nedotaženou podobu. Již na sjezdu ČLK v polovině loňského listopadu varoval prezident komory Milan Kubek před jejich dopadem na starší lékaře. Pro ty by totiž mohly představovat nepřekonatelný problém. Mnoho z nich by kvůli tomu mohlo předčasně skončit a náhrada za ně není.

Někteří lékárníci i lékaři si stěžují na zbytečnou administrativu

Nový systém zatím nezavedli všichni lékaři. Mezi nimi je i českobudějovická praktická lékařka Marie Heřmanová, která brzy začne eRecepty vydávat. Nijak se na ně ale netěší. „Žádný pokrok to nepřinese. Bude to jen práce navíc a vydávání potrvá déle,“ vysvětluje.

Na zbytečnou administrativu si stěžují i lékárníci. „Elektronické recepty nám přinesly jen zdržení a komplikace. Vydávání léku na ně je zdlouhavé a čárové kódy často nefungují, jak by měly. Navíc recept od každého lékaře vypadá úplně jinak, takže je složité se v nich vyznat,“  tvrdí. To jsou jen některé ze stížností, které jsme vyslechli v budějckých lékárnách.

Někteří lékárníci a doktoři ale uznávají, že přínosem bude funkce systému eReceptů zvaná Lékový záznam. Ten bude k dispozici pacientům a případně i lékařům, kteří díky němu budou moct zjistit, zdali pacient nebere více léků se stejným účinkem. Tato a mnohé další funkce eReceptu ale ještě nefungují a jejich zavedení vyžaduje změnu legislativy.

Přestože se nový systém nyní často setkává s ostrou kritikou, v budoucnu by se měly projevit jeho klady. Například to, že propojí pacienty, lékaře a lékárníky a umožní tím lepší komunikaci mezi nimi a následně i efektivnější péči. To ale zřejmě ještě nějakou dobu potrvá.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky eRecept, lékař, lékárník, pacient, recept, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česká lékařská komora, Adam Vojtěch, Milan Kubek, Marie Heřmanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři je kritizují, ministerstvo vychvaluje. Léky od nového roku dostanete jen na eRecept  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.