Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava na Špilasu odhalí kouzelný svět počítačových her

Že jsou videohry plné násilí a že konzole nepatří dětem do ruky? Vše je jinak. Počítačové hry mohou být i pohádkově krásné, dovedou bystřit ducha a rozvíjet fantazii. Veřejnosti to dokáže Muzeum města Brna na nové výstavě Kouzelný svět počítačových her. Ten se návštěvníkům otevřel ve čtvrtek a setrvat v něm bude možné až do 14. ledna příštího roku. K vidění na ní bude tvorba tří oceňovaných českých studií. Vedle nádherných vizuálů si návštěvníci hry i zahrají – v předpremiéře třeba chystanou hru Chuchel s malým stejnojmenným rošťákem.

V době adventu se Muzeum města Brna tradičně věnuje dětem. Při zimních výstavách si už návštěvníci prohlédli dílo Adolfa Borna, Vlasty Švejdové nebo Pavla Čecha. Letošní výstava je výjimečná: muzeum sice zůstává u tvorby pro děti, představí ale práci studií Amanita Design, Paperash a Hangonit, několikrát oceněných na prestižní soutěži Česká hra roku. Počítačovým hrám jako ryze současnému výtvarnému fenoménu se Muzeum města Brna věnuje jako vůbec první velká galerijní instituce u nás. „Sledujeme hry jako svébytnou oblast výtvarného umění. Exponáty mají výtvarnou hodnotu, mnohé printscreeny z her obstojí jako samostatné grafické listy,“ vysvětluje kurátor výstavy a kunsthistorik Muzea města Brna Robert Janás.

Výstava Kouzelný svět počítačových her osloví děti i dospělé, ukáže totiž vizuálně atraktivní hry plné zapeklitých hlavolamů. Hned v úvodu výstavy se lidé přenesou do prostředí hry Rememoried od studia Hangonit Vladimíra Kudělky. Ocitnou se pod hvězdnou oblohou v měnící se noční krajině. V další místnosti zase vstoupí do fantaskního města hry Dark Train od studia Paperash. Tým výtvarníků pod vedením Vojtěcha Vaňka z brněnské FaVU zhotovil herní krajinu z papírových, ručně vystřihovaných modelů, ze kterých hra vznikla metodou ploškové animace. Lidé si prohlédnou papírové modely a videa z jejich výroby, tištěné záběry ze hry navíc doplňují technické výkresy.

Největší místnost výstavy patří studiu Amanita Design a jeho hrám Samorost 3 a Chuchel. V Samorostu lidé projdou tajemnými planetami a hlubokými lesy, prohlédnou si jejich modely i náčrty herních ilustrací. V nové hře Chuchel zase řádí poťouchlý Chuchel. Zachytí ho několik obrázků a animací včetně zvuků. Kdo že je Chuchel? „Je to takový malý chlupatý trpaslík s kulatým tělíčkem a elegantní oranžovou čepicí. V jeho povaze se spojuje otravnost malého dítěte s naivitou psa a protivností opice, takže nás bude občas štvát a někdy nás naopak rozesměje,“ vypráví jeho autor Jaromír Plachý z Amanita Design. Studio hru Chuchel uvede až v roce 2018, na Špilberku ji představí v čestné předpremiéře.

Expozice představí výtvarnou stránku her a zároveň ukáže, jak vznikají. Přitom je hravá a zábavná: děti v ní najdou blikající město, obří bludiště sestavené z herních výjevů nebo stezku s hravými úkoly. Lidé si hry mohou přímo vyzkoušet. „Chuchel nadchne nejmenší děti, ale Dark Train nebo Rememoried zaujmou i odrostlejší návštěvníky,“ naznačuje kurátor Janás. Výstavu doprovodí také tradiční vánoční akce, letos s názvem Hravé Vánoce na Špilberku. Rodiny s dětmi čeká zábavný program, na hradě najdou vánoční dílničky nebo pohádkový fotoateliér, na velkém nádvoří zase zhlédnou několik dětských divadélek, čeká je tam i oblíbené opékání buřtů, jarmark nebo vánoční strom.

Foto MMB | Zdroj MMB

Štítky Špilberk, výstava, videohry, počítačové hry, kouzelný svět počítačových her, videohra, Muzeum města Brna, studium, Amanita Design, advent, Robert Janás, Adolf Born, Vlasta Švejdová, Pavel Čech, Česká hra roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava na Špilasu odhalí kouzelný svět počítačových her  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.