Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Padnu. Sochu Masaryka v Brně ozdobila další pletená dečka

Padnu. Takový vzkaz se dnes ráno objevil na soše prvního československého prezidenta T. G. Masaryka na Komenského náměstí v Brně. Pletená dečka zpracováním nápadně připomínala taktéž pletený vzkaz "Žasnu", který ozdobil stejnou sochu minulý rok. K dílu se přihlásila skupina brněnská výtvarná skupina Užaslé.

„Dnes dopoledne jsme přijali oznámení o vzkazu, který pokrývá sochu Masaryka na Komenského náměstí. Strážníci pletený vzkaz sundali," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. „Jelikož jsou umělecká díle chráněna  vyhláškou o městské zeleni, předali jsme dečku jako důkaz k podezření o přestupku. Teď už je na úřednících, jak celou věc vyhodnotí," doplnil Ghanem. 

Podobný pletený vzkaz už ozdobil Masaryka již minulý rok v únoru. Nápis "Žasnu" vydržel na soše taktéž pár hodin, poté ho policisté sundali. Za dílem stojí nejspíš brněnská umělecká skupina Užaslé, jejímž mottem je "Probuďme se do úžasu!" Co přesně chtěla vzkazem "Padnu", skupina zatím nesdělila. Čekáme na jejich vyjádření. U pletené dečky však nechaly Užaslé ženy lísteček se vzkazem, který je podobný popiskům umělecký děl při výstavách a va galeriích.

Pletený vzkaz šel snadno dolů a nezpůsobil soše žádnou škodu. Socha Masaryka je majetkem města. „Text umístěný na soše prezidenta Masaryka před budovou Masarykovy univerzity bereme na vědomí, avšak ho nepovažujeme za akt vandalismu,“ uvedl k pletené dečce náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno), který je zodpovědný za kulturu. 

Foto Muni, Užaslé

Štítky Tomáš Garrigue Masaryk, socha, Brno, Matěj Hollan, umělecké dílo, Masarykova univerzita, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padnu. Sochu Masaryka v Brně ozdobila další pletená dečka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.