Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přesně ped dvaceti lety se v centru Brna zřítila budova. V troskách tragicky zemřelo pět dělníků

Na den přesně před dvaceti lety, tedy 22. října 1997, došlo v Brně k tragédii. V rekonstruovaném památkově chráněném domě na náměstí Svobody se tehdy zřítila část podlahové konstrukce pátého patra. Při neštěstí zahynulo pět dělníků a dalších deset bylo zraněno. Majitel budovy, rakouská společnost, se tehdy od stavebních prací distancoval s tím, že stavbu předal brněnské stavební firmě Delta.

V dubnu 1998 vyšetřovatel v souvislosti s touto událostí obvinil šest lidí z trestného činu obecného ohrožení. Příčinou nehody byl podle soudního znalce neodborný zásah do konstrukce budovy provedený ve třicátých letech. V roce 2000 vyšetřovatel případ uzavřel s tím, že před soudem se bude zodpovídat pouze jeden člověk, který odmítl prezidentskou amnestii, neboť chtěl dokázat svou nevinu. Stíhání i tohoto muže bylo nakonec zastaveno.

Dosud největší stavební katastrofa na území České republiky se stala 9. října 1928 v Praze, kdy se na rohu ulic Biskupská a Na Poříčí zřítila rozestavěná sedmipatrová budova. V troskách domu zahynulo 46 lidí a 23 jich bylo těžce zraněno.

  

Foto ČT Brno | Zdroj ČTK

Štítky Brno, Náměstí Svobody, Na Poříčí, a.s., Česko, Praha, dělník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně ped dvaceti lety se v centru Brna zřítila budova. V troskách tragicky zemřelo pět dělníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.