Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští strážníci rozšířili svou výbavu o moderní motorový člun i Škodu Kodiaq

Brněnští strážníci významně posílili svou motorizovanou techniku. Strážníci nakoupili profesionální záchranářský člun, jako první městská policie také automobil Škoda Kodiaq, a k tomu čtyři Octavie poháněné na stlačený plyn a šest úsporných skútrů.

Plavidlo Pioner Multi bude sloužit poříční jednotce a je přímo uzpůsobené pro práci záchranných složek. Zajišťuje vysokou stabilitu nejenom během plavby, ale zejména při nakládání poraněných osob či tonoucích. Výraznou výhodou je sklopná příď, díky níž je možné zachraňovanou osobu pohodlně vsunout přímo do lodi a není nutné ji složitě vysazovat přes boky.

„Odolný materiál umožňuje připlout přímo ke břehu bez kotvení lodi například u můstku. Člun je vyrobený z polyetylenu a je proto velmi pevný. Nahradí dosluhující, šestnáct let starý člun Sessa, oproti němuž má i dvojnásobnou kapacitu. Přepraví až deset osob,“ popsal vedoucí poříční jednotky Dušan Smejkal.

Strážníci poříční jednotky hlídkují na člunu prakticky každý den v hlavní turistické sezoně, mimo tuto dobu vždy při vysoké návštěvnosti rekreační oblasti, zejména o slunečných víkendech. Spolupracují při pátrání po osobách, ale potápějí se rovněž pro ztracené věci nebo odstraňují předměty omotané kolem lodních šroubů „parníků“ dopravního podniku. Účastní se rovněž cvičení záchranného systému a pro Akademii věd odebírají vzorky vody na kontrolní měření monitorující výskyt sinic.

Na hladinu Brněnské přehrady člun poprvé vypluje v dubnu 2018. Jeho pořízení vyšlo na 373 tisíc korun a běžná životnost dosahuje desítek let. Jménem „Jony“ ho pokřtil třináctiletý chlapec Jonatán s poruchou autistického spektra. Chlapcovu rodinu podporuje obecně prospěšná společnost Velvet Smile, s níž strážníci dlouhodobě spolupracují a jejímž prostřednictvím hradí zaměstnanci městské policie rehabilitace a dárky nemocným nebo jinak znevýhodněným dětem.

První Kodiaq v ČR

Poříční jednotka získá společně s člunem i automobil Škoda Kodiaq. Prostorné vozidlo strážníci nezbytně potřebují pro převoz potápěčské a záchranářské výstroje, jako jsou lahve se stlačeným vzduchem, transportní lůžka pro raněné, zdravotnické sady či teleskopický žebřík.

„Náhon na všechna čtyři kola a silný dieselový motor o objemu dvou litrů současně umožní vlečení člunu i jeho vytahování na hůře přístupných nebo podmáčených místech. Členitý terén je i v chatových oblastech, jež strážníci této jednotky pravidelně kontrolují,“ řekl Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Podle informací od automobilky Škoda Auto se jedná o první Škodu Kodiaq v České republice, která bude sloužit v barvách městské policie. Brňané a návštěvníci města se s ní mohou setkat ve kterékoliv městské části. V době, kdy strážníci poříční jednotky nedohlížejí na vodní plochy, zapojují se do běžných kontrol veřejného pořádku. Jeho cena činí 630 tisíc korun.

Další novinky vozového parku

Městská policie dál pokračuje v přechodu na alternativní paliva a strážníci proto převzali i čtyři Škody Octavia na stlačený zemní plyn. V takzvaném přímém výkonu služby již tedy jezdí na CNG šestnáct z pětačtyřiceti automobilů. Každý z nich ročně ušetří v průměru čtyřicet tisíc korun za pohonné hmoty.

„Uspořené prostředky směřujeme například do nákupu nových vozidel, která dál šetří městský rozpočet a především životní prostředí. Plynové automobily totiž produkují nižší emise oxidu uhličitého a jsou méně prašné,“ vysvětlil Luboš Oprchal.

Politiku úspor podporují i nové, mimořádně spolehlivé a šetrné skútry Honda PCX 125 se spotřebou okolo dvou litrů na sto kilometrů a systémem start-stop. Strážníci v Brně využívají více než čtyři desítky skútrů, z toho čtyři na elektrický pohon.

Foto Martin Šeda | Zdroj MP Brno

Štítky Škoda Kodiaq, obecní policie, Škoda Octavia, Brno, Česko, Honda, ŠKODA AUTO a.s., Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští strážníci rozšířili svou výbavu o moderní motorový člun i Škodu Kodiaq  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.