Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Někteří jihomoravští praktičtí lékaři dnes stávkují a uzavřeli ordinaci

Část praktických lékařů v Jihomoravském kraji se přidala k celostátní stávce a zavřela ordinace. Další ošetří jen akutní případy a někteří sice akci podporují, ale ordinace mají otevřené. Nemocnice kvůli možnému návalu pacientů žádné speciální opatření nepřichystaly. Protest podporují i některé lékárny v Brně, které však zůstanou otevřené. Lékaři protestují proti nárůstu byrokracie, podfinancovaným praxím i zavedení elektronického receptu od ledna příštího roku.

Papír s informacemi čekal na pacienty u vchodových dveří do budovy u ordinace lékařek Michaely Štolfové a Heleny Schenkové na Běhounské ulici v Brně. Na něm se píše, že je Štolfová ve stávce a Schenková neordinuje pro nemoc, avšak že ji zastupuje právě stávkující Štolfová v ošetření pouze akutních případů. V ranních hodinách však byla ordinace uzamčená a telefon nikdo nezvedal.

Ordinaci se rozhodla zavřít i Jana Sklenská v městské části Brno Řečkovice a Mokrá Hora. Vadí jí rychlé zavedení elektronického receptu. „Mělo by to být spíš dobrovolné a pozvolna, stejně jako tomu bylo u vyúčtování s pojišťovnami přes portál. Kdo to přes něj udělá, má rychleji peníze a nemusí nikam chodit. Každý na to časem přišel a pozvolna na to přešel. U elektronického receptu ale zatím nejsou vyřešené alternativy, jak to dělat, když nepůjde elektřina, když půjdeme na návštěvu a podobně," uvedla Sklenská. Nechápe možnost sankce, pokud někdo elektronický recept nezavede.

„Doslova mě uráží, že za to hrozí dvoumilionová pokuta," zdůraznila lékařka. Neschvaluje ani možnost, že se lékařům sníží platby za pacienty. Lékaři mají za každého pacienta v kartotéce paušální platbu, pokud ale někdo nepřijde tři roky, může se mu paušál snížit. „Mám informace, že se od toho možná ustoupí. Ne však kvůli nám, ale kvůli tomu, že by to pojišťovny komplikovaně dohledávaly," dodala Sklenská.

Ordinace zavřeli i další lékaři v celém kraji. Patří mezi ně například Daniel Hudeček v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku nebo Monika Veigendová v obci Mokrá-Horákov na Brněnsku, která však ošetří akutní případy. Stejně se rozhodl i Tomáš Debef z Kobylí na Břeclavsku, který nechá ordinaci zavřenou, ale pomoc poskytne akutním případům.

Jiní lékaři protestní akci podporují, ale ordinace otevřeli a pacienty informují na letácích nebo plakátech. Patří mezi ně například Yvona Pavlicová z Veselí nad Moravou na Hodonínsku nebo Viera Uhrová z Břeclavi. Praktické lékaře podporují i jejich kolegové z jiných odborností.

„Kolegy podporujeme. Co jsem pochopil, tak je pro ně pokuta dva miliony likvidační a s elektronickým receptem mohou mít problémy třeba lékaři důchodového věku, které ale pacienti potřebují," uvedl neurolog Pavel Chadim z Brna. Nemocnice speciální opatření nechystají a případné pacienty ošetří v ambulancích lékaři, kteří tam normálně ordinují, zjistila ČTK od mluvčích nemocnic v Brně, Kyjově, ale i od ředitelů hodonínské a břeclavské nemocnice.

Protest schvalují i některé lékárny mimo velké řetězce v Brně. Jejich zástupci ale řekli, že dnes nebudou zavírat, přestože některé lékárny v zemi zavřou od 10:30 do 11:00.

Foto Jan Luxík, Budějcká Drbna | Zdroj ČTK

Štítky pacient, praktický lékař, Brno, nemocnice, Jihomoravský kraj, Mokrá Hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někteří jihomoravští praktičtí lékaři dnes stávkují a uzavřeli ordinaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.