Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kraj chce v Brně postavit domov pro seniory. Místo by v něm našlo minimálně sto lidí

Jihomoravský kraj chce v příštích letech vybudovat v prázdné budově bývalé transfuzní stanice v Tomešově ulici v Brně domov pro seniory se zvláštním režimem. Měl by mít nejméně 100 lůžek, odhadované náklady jsou kolem 200 milionů korun. Kraj nechá vypracovat studii, na jejímž základě rozhodne, zda pro projekt přibere soukromého partnera, nebo domov vybuduje sám.

Radní tento týden schválili záměr vypracovat studii. Hotova bude za půl roku. „Studie odpoví na to, za jakých okolností je pro kraj výhodnější svěřit provoz budovy případnému budoucímu provozovateli a za jakých okolností to výhodné není," uvedl hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD).

V případě spolupráce pomocí koncesní smlouvy soukromník vybuduje domov na své náklady a zařízení bude provozovat předem smluvenou dobu, například 20 nebo 30 let. „Potom přejde celá budova do majetku kraje. Výhoda spočívá v tom, že koncesionář neplatí DPH ze stavby a náklady si poníží ziskem z provozu. Nebude to ale provoz soukromého zařízení, ale bude zařazené do sítě poskytovatelů služeb v Jihomoravském kraji. Provoz bude hrazený z toho, co dostáváme z ministerstva práce a sociálních věcí, a zároveň z dotací z kraje," uvedl Šlapal. Dodal, že služba tak nebude pouze pro bohaté, ale pro všechny uživatele.

Důvodem úvah o zapojení soukromého subjektu je fakt, že kraj nemá 200 milionů na vybudování ve vlastním rozpočtu. Musel by si vzít úvěr. Podobný postup se podle Šlapala osvědčil na Vysočině.

Kraji už se přihlásili dva zájemci, kteří by chtěli domov vybudovat. „Pokud vše dobře půjde, v optimistické variantě by domov mohl být hotov za tři roky. Máme představu, že by nabídl 100 až 120 lůžek. Většina by byla pro lidi s demencí nebo Alzheimerem. Asi 15 lůžek by sloužilo pro pacienty nebo příbuzné pacientů vedlejšího Masarykova onkologického ústavu," dodal Šlapal.
  

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Jihomoravský kraj, domov, Marek Šlapal, ČSSD, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Masarykův onkologický ústav, domov pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce v Brně postavit domov pro seniory. Místo by v něm našlo minimálně sto lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.