Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z Brněnska prodával falešný med do celé republiky

Státní veterinární správa (SVS) odhalila v Jihomoravském kraji ve spolupráci s městskou policií výrobnu falšovaného medu v prostorách zahradního domku zahrádkářské kolonie v Sokolnicích u Brna. Med byl distribuován do tržní sítě v Praze, Olomouckém, Jihomoravském a Zlínském kraji. Výrobce už byl přitom od státu za nepoctivost v minulosti pokutován.

Podle zákona o potravinách hrozí subjektu, který falšovaný med vyrobil a uvedl na trh, pokuta ve výši až 50 mil. Kč. Nepoctivý prodejce není veterinárním inspektorům neznámý, za podobné podvodné jednání již v minulosti dostal od veterinárního dozoru pokutu ve výši 115.000 Kč.

Med byl falšován přidáváním cukerného roztoku do jiného medu. Vyšetření úředních vzorků v akreditované laboratoři ukázalo, že výrobek nevyhovoval fyzikálně-chemickým požadavkům na med stanoveným platnou legislativou.  Výrobce falšovaného medu navíc uváděl na etiketě tohoto výrobku jméno fiktivního včelaře včetně identifikačního čísla náležícího jinému podnikatelskému subjektu.

„Na základě těchto zjištěných skutečností SVS důrazně apeluje na spotřebitele a obchodníky, aby se vyvarovali nákupu takového pochybného produktu. Prodej uvedeného falšovaného medu byl veterinárními inspektory odhalen například při kontrolách v holešovické tržnici a na farmářském trhu v Praze na Proseku,“ uvedl Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS.

O případech SVS informovala na svých internetových stránkách.Při kontrolách bylo zabaveno několik desítek kilogramů tohoto falšovaného medu, který byl následně zlikvidován. Celkové množství produktu vyráběného uvedenou výrobnou však není v tuto chvíli známé a je předmětem dalšího došetřování ze strany SVS.

 

Tisková zpráva | Foto SVS

Štítky med, Státní veterinární správa České republiky, Brněnsko, Jihomoravský kraj, Praha, Brno, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Sokolnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Brněnska prodával falešný med do celé republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.