Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno získalo prestižní ocenění za nejlepší evropský projekt na ukončení bytové nouze

Brno v úterý zaznamenalo obrovský mezinárodní úspěch. Evropská federace národních organizací pracujících s lidmi bez domova (FEANTSA) udělila městu první místo za projekt Rapid Re-Housing. Porotci jej označili za nejlepší projekt v Evropě, který řeší bytovou nouzi. V rámci projektu dostalo padesát rodin, které bydlely v soukromých ubytovnách, azylových domech a jiných formách bytové nouze, možnost stát se nájemníky v městských bytech. Město přitom získává peníze za nájem přímo z dávek na bydlení. Lidé v nouzi tím dostali šanci začít znovu normální život mimo hrozná prostředí ubytoven.

„Je to velké ocenění pro náš tým a hlavně pro Brno. Je to velké nakopnutí do další práce, která pro mě osobně neskončí, dokud bude jediná rodina s dítětem bez bydlení. Protože společnost, kde děti vyrůstají bez střechy nad hlavou, není společnost, ve které chci žít," uvedl na facebooku zastupitel pro sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno), jež má projekt na starosti. Brno uspělo v konkurenci měst jako Glasgow či Helsinky. 

Šestnáct rodin, bydlí již 12 měsíců, patnáctce z nich byla prodloužena nájemní smlouva. Projekt si tak po roce fungování drží 94% úspěšnost, což je srovnatelné s obdobnými projekty v zahraničí, a výsledek je podle magistrátu nad původní očekávání.

Česká vláda schválila před dvěma lety Strategii boje proti sociálnímu vyloučení a dala si za cíl do roku 2020 přestěhovat 6 000 rodin z ubytoven do bytů. Projekt Rapid Re-Housing Brno podle magistrátu jasně ukazuje, že to je možné a udržitelné řešení a že prakticky jakákoliv rodina si je schopna udržet bydlení, pokud je jí poskytnuta šance a správná podpora. Projekt by se tak mohl stát dlouhodobým a finančně výhodným strategickým řešením pro rodiny bez domova na celostátní úrovni.

Foto Twitter, EU Regional Policy | Zdroj s použitím TZ

Štítky projekt, Brno, rodina, ubytovna, Evropa, Martin Freund, Žít Brno, Vláda ČR, Facebook, Helsinky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno získalo prestižní ocenění za nejlepší evropský projekt na ukončení bytové nouze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.