Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Jak se chytají čtyřmetrové anakondy? Potřebujete alespoň pět zdatných chlapů

Ze zbrusu nové expozice se mohou těšit největší hadi z brněnské zoo. Stěhování anakond v úterý dopoledne proběhlo bez problémůí. Tři anakondy velké mají v nové expozici větší vodní plochu, vyhřívaný kamenný blok a vodopád.

„Všechny anakondy jsme při přesunu také změřili a zvážili. Největší samice váží 58,5 kg a měří 4,5 m, druhá samice má 34,1 kg a měří 3,4 m a samec je dlouhý 2,65 m a váží 18 kg. Jsou to sourozenci, kteří se narodili v roce 2002. Zoo Brno je v roce 2004 odkoupila od soukromníka. Tehdy měli asi 1,5 metru," uvedl Michal Vaňáč z tiskového odboru brněnské zoo.

„Anakonda velká je škrtič, obývá sever Jižní Ameriky a většinu života tráví ve vodě (jezera, slepá ramena velkých řek), která nadnáší její mohutné tělo. Je překvapivě rychlý a obratný plavec. Loví ze zálohy, většinou z vody, ale dokáže i dobře šplhat,“ řekl kurátor chovu plazů Petr Šrámek.

V přírodě jsou oblíbenou potravou anakond kapybary, ale nepohrdnou ani krokodýly, ptáky, nebo jinými savci. Známé jsou i případy usmrcení člověka. Nejdelší doložený exemplář měřil téměř devět metrů (krajty mohou být delší, ale jsou mnohem subtilnější). Anakondy drží primát, co se týče nejtěžšího hada planety s hmotností až několika set kilo. Jsou vejcoživorodé, tedy samice rodí mláďata ve vaječných obalech, které ihned praskají. Rodí ve vodě a o mláďata, která měří téměř jeden metr, se dále nijak nestará.

Původní expozice měla 4,5 m2, v novém teráriu mohou tito plazi využít prostor asi 17 m2. Jeho výstavba stála přes milion korun.

Autoři | Foto Zoo Brno | Zdroj Zoo Brno

Štítky Zoologická zahrada Brno, Petr Šrámek, Jižní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jak se chytají čtyřmetrové anakondy? Potřebujete alespoň pět zdatných chlapů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.