Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vrchní soud změnil zákaz Uberu v Brně, zatím není zřejmé jak

Vrchní soud v Olomouci změnil červencové rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který předběžným opatřením zakázal firmě Uber provozovat svoji službu obdobnou taxislužbě v Brně. Zatím však není zřejmé, jak rozhodl. Uber čeká, až obdrží písemně vyhotovený rozsudek.

Uber svou službu UberPOP, která funguje de facto jako taxi, začal v Brně nabízet od 1. února. Jelikož však nesplňuje řadu povinností, které ze zákona a z vyhlášky upravují provoz taxislužeb, vydal krajský soud předběžné opatření a Uber zakázal. Firma se proti tomu stále snaží bránit, službu pozastavila.

„Vrchní soud nyní písemně vyhotoví rozsudek, pošle jej krajskému soudu a ten jej doručí účastníkům," uvedla mluvčí Uberu Miroslava Jozová

Proti Uberu se ihned v únoru postavili brněnští taxikáři, kteří jej vnímají jako nelegální konkurenci, podpořil je i magistrát. Služba Uberu spočívá v tom, že přes mobilní aplikaci zákazník zadá, odkud kam chce jet, dostane předběžnou kalkulaci ceny a posléze pro něj přijede auto s řidičem. Místo taxametru používá aplikaci, která zaznamenává trasu pomocí GPS a cena se počítá podle ujetých kilometrů a času jízdy.

Uber hovoří o sdílené ekonomice, tedy řidičích, kteří si přivydělávají, když mají volno. Často však pro Uber jezdili a v Praze jezdí flotily najatých řidičů.

V Praze už začal Uber jezdit dřív a návrh na předběžné opatření přišel soudu ze strany Prahy na rozdíl od Brna pozdě. Proto již několik měsíců leží u Městského soudu v Praze žaloba na zákaz Uberu, zatím bez výsledku. Kvůli tomu se tento týden v pondělí situace vyhrotila a stovky taxikářů blokovaly cestu na Letiště Václava Havla a protestovaly proti nečinnosti státních orgánů. Zhruba 70 taxikářů projelo na jejich podporu i Brnem.
 

 

Foto Uber | Zdroj ČTK

Štítky Uber, Brno, předběžné opatření, Vrchní soud v Olomouci, Krajský soud v Brně, Praha, Letiště Václava Havla, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud změnil zákaz Uberu v Brně, zatím není zřejmé jak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.