Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zdravotní sestry na jižní Moravě dostanou přidáno. Kraj na ně přispěje třicet milionů

Jihomoravský kraj rozdělí 22 poskytovatelům zdravotních služeb 35 milionů korun na zvýšení platů sester. Sestry dostaly od července nařízením vlády o 2000 korun měsíčně navíc. Týká se to všech zřizovatelů s výjimkou fakultních nemocnic spadajících pod stát. Radní kraje Igor Chlup (ČSSD) novinářům řekl, že se to dotkne asi 2400 sester. Kraj pro poskytovatele vyhlásil dotační program, peníze na to dostal od ministerstva zdravotnictví.

Pro rozdělení peněz organizacím bylo 56 přítomných zastupitelů, nikdo nebyl proti ani se nezdržel. Zvýšení platů se dotklo všech nelékařských pracovníků ve třísměnném nebo nepřetržitém provozu s lůžkovou péčí. „Peníze půjdou 13 příspěvkovým organizacím kraje, ale i zařízením měst a soukromé sféry," uvedl Chlup. Podle něj se platy zvýšily od července a musely to zaplatit nemocnice samy, protože kraj neměl možnost peníze tak rychle získat a rozdělit. Prostředky z ministerstva zdravotnictví budou stačit do konce letošního roku, poté by podle Chlupa náklady mělo pokrýt zvýšení úhradové vyhlášky. Podle ní pojišťovny vyplácejí zdravotnickým zařízením peníze za výkony.

Kraj se původně snažil o to, aby peníze na dvoutisícové zvýšení rozdělovalo přímo ministerstvo zdravotnictví. To se však nepodařilo, a proto se kraje musely rozhodnout, jakým způsobem peníze předají. Jihomoravský kraj vypsal vlastní dotační program.

Hejtman Bohumil Šimek (ANO) už dříve řekl, že krok vlády vítá, protože zdravotničtí pracovníci vykonávají vysoce kvalifikovanou, zodpovědnou a náročnou práci, za kterou si zaslouží adekvátní finanční ohodnocení. „Věřím, že navýšení platů pomůže i do budoucna řešit personální situaci nejen v krajských nemocnicích," upozornil Šimek na to, že některá zařízení mají problém s nedostatkem sester a s jejich udržením.

Zvýšení se nedotklo fakultních nemocnic, o které se stát stará sám a jejichž pracovníkům se platy zvýšily za poslední léta několikrát.

Kraj zřizuje nemocnice v Kyjově, Hodoníně, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově a Hustopečích. Vedle toho pod něj spadají dětská léčebna nebo dětská centra.

Zdroj ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, peníze, Igor Chlup, nemocnice, ministerstvo zdravotnictví, ČSSD, Bohumil Šimek, ANO 2011, Nemocnice Kyjov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní sestry na jižní Moravě dostanou přidáno. Kraj na ně přispěje třicet milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.