Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město přidá na platy strážníků čtyřicet milionů

Brno dá od příštího roku městské policii navíc 40 milionů korun na platy strážníků. Má to zamezit jejich odchodu. Díky tomu se mzda zvýší až o 4000 Kč hrubého. Městská policie hospodaří ročně s rozpočtem asi 400 milionů, má kolem 500 strážníků. Platy strážníků v může závěru roku o 30 milionů zvýšit i vláda, což by v konečném důsledku znamenalo zvýšení mezd až o 70 milionů.

Základní plat nastupujícího strážníka po získání licence je nyní kolem 18.000 korun hrubého. Kromě toho dostává náborový příspěvek 50.000 korun. Jednu polovinu dostane po složení zkoušky a získání licence, druhou při sepsání smlouvy na dobu neurčitou.

Zvýšení rozpočtu na platy městských strážníků dnes schválila rada města. Prosincové zastupitelstvo to pak musí potvrdit při schvalování celkového rozpočtu města, jehož jednou z mnoha složek je i rozpočet strážníků.

Podle primátorova náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL) se stává, že městská policie vychová strážníky, ale oni potom kvůli penězům odcházejí k jiným záchranným složkám, jako je republiková policie, armáda, hasiči a podobně. Zvýšení platu by mělo tento trend zmírnit.

Hladíkova slova potvrzuje i Ghanem. „Pomůže nám to udržet si lidi, kterým poskytujeme školení, průpravu, a potom je přiláká jiná organizace," uvedl Ghanem. Dodal, že se plat strážníků pohne i směrem ke krajské průměrné mzdě. Průměrná mzda v Jihomoravském kraji se pohybuje podle posledních údajů okolo 28.000 hrubého.

Zvýšení rozpočtu městské policie, ke kterému přistoupí Brno, však nemusí být jediné, kterého se strážníci dočkají. Hladík řekl, že by vláda měla rozhodovat o zvýšení výdajů na mzdy strážníků podle propočtu zhruba o 30 milionů korun, a to už od listopadu nebo prosince. „Pokud by platy navýšila vláda a navýšíme je i my, strážník s desetiletou praxí si může přijít na plat až 30.000 hrubého," dodal Hladík.
  

Zdroj ČTK

Štítky Brno, obecní policie, mzda, rozpočet, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město přidá na platy strážníků čtyřicet milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.