Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská zoo zahájila stavbu moderního výběhu pro šimpanze za čtyřicet milionů

Výstavba nového přírodního výběhu, který zabere část lesního pozemku přiléhajícího k pavilonu, začala dnes poklepem na základní kámen. Realizace stavby přijde na 39 779 740 korun bez DPH a potrvá přibližně 18 měsíců. Účelem moderního výběhu je posyktnout lidoopům podmínky co nejvíc podobné jejich přirozenému prostředí. Šimpanzi se v nové venkovní expozici budou pohybovat především v korunách stromů či na vysokých prolézačkách, na zem povětšinou sejdou, jen když pocítí potřebu napít se vody z napajedla.

Návštěvníci budou procházet po asi 100 m dlouhé lávce ve výšce 4 až 6 metrů nad zemí. Zhruba uprostřed expozice vznikne hlavní vyhlídka. Venkovní prostory zaujmou plochu téměř 2 000 m2, ohraničovat je bude 5 m vysoká zeď upravená jako umělá skála.

V další fázi zrekonstruujeme také současný pavilon. Na střeše vyroste prosklená nástavba a šimpanzi tak budou mít i v chladnějším období roku k dispozici minimálně 11 m vysoký prostor ke šplhání,“ dodal ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

V současné době jsou v Zoo Brno tři šimpanzi, kteří mají k dispozici venkovní prostory o rozloze 70 m2 a ty jsou z hlediska současného trendu zoologických zahrad nevyhovující. Dva pavilony opic, umístěné poblíž správní budovy, patří v Zoo Brno k nejstarším expozicím, které v 60. letech 20. století vyprojektoval významný brněnský architekt Otto Eisler. Díky novému výběhu by Zoo Brno mohla stavy šimpanzů zdvojnásobit.

Foto Zoo Brno | Zdroj Zoo Brno

Štítky Zoologická zahrada Brno, pavilon, Otto Eisler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo zahájila stavbu moderního výběhu pro šimpanze za čtyřicet milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.