Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně se po rekonstrukci otevřelo knihkupectví Barvič a Novotný

Po dvou měsících dnes zákazníci mohli znovu zamířit do brněnského knihkupectví Barvič a Novotný. Skončila rekonstrukce, která obchod vrátila do atmosféry přelomu 19. a 20. století v přízemí a prvním podlaží. Druhé, kde jsou nadále hudebniny, je naopak v moderním hávu, řekl při slavnostním otevření jeden z majitelů Jan Kanzelsberger mladší.

Rekonstrukce měla skončit zhruba o měsíc dřív, avšak nakonec se ukázala obtížnější, než se čekalo. „Rekonstrukce starého domu je vždycky sázka do loterie. Navíc to bylo v úzkém prostoru, kde si jednotlivé profese lezou takříkajíc přes hlavu. Navíc se dělal veškerý nábytek na míru a montoval se přímo na místě. Ještě v noci tu byli truhláři," řekl Kanzelsberger.

Tradiční knihkupectví, které funguje na stejném místě přes 130 let, by mělo být pro zákazníky přitažlivější. „Podařilo se nám vyřešit lépe osvětlení a posílit atmosféru. Má svoje kouzlo a určitou formu patiny," řekl Kanzelsberger. Většinu žánrů najdou lidé na místě, jak byli zvyklí. „Něco jsme ale přesunuli a snažili jsme se to dělat tak, aby lidé nemuseli chodit do všech pater, když míří například pro učebnice a další věci do školy. Teď je najdou na jednom místě," uvedl Kanzelsberger.

Nově bude také možné posedět v prvním patře u kávy, kde je pět stolečků s deseti židlemi. „Pro majitele věrnostní karty bude káva zdarma. Je to spíš takový doplněk, žádná klasická kavárna," řekl Kanzelsberger.

Jan Kanzelsberger mladší vlastní knihkupectví od roku 2013, ale již v 90. letech byl jedním ze tří zakládajících společníků obnovené firmy Barvič a Novotný. Dnes knihkupectví patří pod firmu Kanzelsberger, zachovává si však svůj původní název a postavení.

Foto Barvič a Novotný | Zdroj ČTK

Štítky Brno, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se po rekonstrukci otevřelo knihkupectví Barvič a Novotný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.