Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Špilas v sobotu ožije středověkem

Hrad Špilberk se o víkendu už popáté otevře se vším všudy a ožije středověkými řemesly. Při putování hradem zažijí návštěvníci plno dobrodružství a nasbírajícenné zkušenosti.

„Objevte s námi starobylou zručnost a dovednosti, na hradě Špilberku vám totiž hravě ukážeme tradiční řemesla," slibují organizáři akce. Nachystaná je například celohradní řemeslná hra „Tovaryšský vandr“, které se mohou zúčastnit malí i velcí návštěvníci. Při hře si vyzkoušíte, co musí umět třeba truhlář, zámečník, zedník, bednář, pekař nebo krejčí. Naučíte se pracovat s hlínou, dřevem i s látkami. A pokud budete šikovní, dostanete na závěr od cechmistra výuční list – a s tím se rozhodně neztratíte ve středověku ani dnes.

Kromě toho se celý hrad Špilberk zaplní bohatým programem. K vidění budougotické i renesanční tance, šermířská představení nebo hudbu a divadlo. Na dobových řemeslných stáncích zase poznáte, jak se brousí kameny nebo jak se šijí historické kostýmy. Přichystané pro vás bude i občerstvení, dřevěný kolotoč, střelba z luku nebo pocitová stezka. Akce „Špilberk žije řemeslem!“ doprovází výstavu Stavba jako Brno, která vypráví o tom, jak se vyvíjela stavební řemesla i o tom, jak rostlo město Brno. A kdo a z čeho a jak je stavěl.

Čekají vás prohlídky v kasematech, v jihozápadním bastionu, ale také v aktuální výstavě Stavba jako Brno či Radek Kratina: Konstanty a proměnné. Zpřístupněna bude rozhledna či nejlepší vyhlídka na město z východní bašty. U schodiště ve 2. patře hradu bude mít výstavu výtvarný Ateliér Studánka a bude se  také skládat papírový origami nábytek. Navštívit budete moci všechny stálé expozice – o historii ohňostrojů Vulcanalia, o historii Brna či brněnské výtvarné scény před válkou a po ní.

Atraktivní jistě bude i expozice o meziválečné architektuře v Brně, která nám zanechala takové skvosty, jako je vila Tugendhat, kavárna Era či vila Stiassni, nebo třeba expozice o historii vězeňství na Špilberku.

Tisková zpráva

Štítky Špilberk, řemeslo, hrad, středověk, výstava, Brno, historie, dobrodružství, Radoslav Kratina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špilas v sobotu ožije středověkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.