Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Střelmistři na novomlýnské nádrži odstřelí kmeny stromů ve vodě

Hasiči spolu s Povodím Moravy začnou příští týden odstřelovat kmeny stromů a další překážky, které komplikují plavbu na dolní nádrži Nových Mlýnů na Břeclavsku. Ty se objevily následkem poklesu hladiny kvůli suchu. Odstřely lodní dopravu částečně omezí.

Překážky průběžně vytipovávaly Vodní záchranná služba, Povodí Moravy a Státní plavební správa. Ční buď nad hladinou, nebo jsou těsně pod ní, oboje může být hrozbou. „Jde zejména o pozůstatky stromů, které byly při stavbě ponechány v zátopě nádrže. Kromě těchto pařezů se objevují na hladině i staré stavby, například mosty. Současně se zde vyskytují dočasně vybudované objekty, které sloužily při výstavbě vodního díla," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Překážky nejblíže hlavním plavebním drahám střelmistři odstraní v týdnu od 11. do 15. září. „Odstřely se týkají nebezpečných překážek, převážně kořenů, pařezů a stromů. Není možné říct, kolik překážek se stihne odstranit. Jsou tam stromy s obvodem kmene 70 centimetrů až 450 centimetrů," uvedl vedoucí střelmistr Martin Červenka.

Kvůli odstřelům se v místech odstřelů bude omezovat plavba. Před odstřelem určí vedoucí střelmistr bezpečnostní okruh. Ten se bude měnit podle stříleného objektu a v tomto okruhu bude zákaz jakéhokoliv pohybu.

Pokles hladiny dolní nádrže vodního díla Nové Mlýny způsobilo dlouhotrvající sucho. Její naplněnost je nyní 72 procent a hladina sahá přibližně 120 centimetrů pod úroveň hladiny zásobního prostoru. Během sucha v roce 2015 byla hladina o 70 centimetrů výš než nyní. Pokles je způsobený především nutností pouštět do Dyje pod nádrží dostatek vody pro zachování funkcí toku.

Podobná akce, ale mnohem menšího rozsahu, se uskutečnila i v loňském roce, kdy střelmistři odstřelili tři kmeny stromů. Další odstřely budou pokračovat, a to podle personálních, časových a finančních možností.

Foto HZS JMK | Zdroj ČTK

Štítky strom, nádrž, kmen, Povodí Moravy (státní podnik), okres Břeclav, Státní plavební správa, Martin Červenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střelmistři na novomlýnské nádrži odstřelí kmeny stromů ve vodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.