Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Adam Ondra posunul hranice možného. Jako první lezec v historii zdolal cestu obtížnosti 9c

Adam Ondra znovu posunul hranice sportovního lezení. Čtyřiadvacetiletý rodák z Brna vylezl v norském Flatangeru nejtěžší cestu světa a zavedl tak nový stupeň obtížnosti 9c. Po měsících příprav si splnil další ze snů v neděli odpoledne.

Cestu, která má zatím pracovní název Project Hard, Ondra navrtal v roce 2013. Jejímu přelezení se intenzivně věnoval loni i celou letošní sezonu. V Norsku byl sedmkrát, strávil tam několik měsíců a s fyzioterapeutem se připravoval při specifickém tréninku na konkrétní pohyby.

„Ráno jsem měl pocit, že je to prostě další den na projektu. Nebyl ničím výjimečný. Bylo horko, ale vzduch byl svěží a suchý. Ale necítil jsem žádný tlak, psychicky jsem byl naprosto v pohodě a to bylo pro přelez klíčové," popsal v tiskové zprávě.

Na konci cesty, když věděl, že to dokázal, pociťoval velmi zvláštní emoce. „Ani jsem nedokázal zakřičet radostí, jen jsem tam visel v laně a v očích cítil slzy. Tolik radosti, úlevy, vzrušení najednou. Mnoho měsíců života sečteno ve 20 minutách lezení," dodal.

Loni se Ondra zapsal do historie přelezem v rekordním čase (8 dní) nejtěžší vícedélkové cesty na světě Dawn Wall ve slavném yosemitském masivu El Capitan. Při oficiálních soutěžích na umělých stěnách je mistrem světa v lezení na obtížnost i boulderingu. Hlavně se ale zaměřuje na cesty s nejvyšší obtížností.

„Každá minuta tréninku, každá minuta strávená v Norsku za to stála. Ta cesta mě nikdy nepřestala bavit, i přes veškerý čas, který jsem s ní strávil. Bavila mě, když jsem ji nacvičoval, hledal ty správné kroky a pohyby a bavilo mě o to víc ji úspěšně dokončit," dodal k cestě vedené žulovou jeskyní Hanshelleren.

Doposud nejtěžší cesty měly podle takzvané francouzské klasifikace obtížnost 9b+ a na světě jsou zatím jen tři. Všechny zdolal jen Ondra, pouze španělskou La Dura Dura zopakoval Američan Chris Sharma.

Foto Pavel Blažek, Heinz Zak, Facebook Adama Ondry | Zdroj ČTK

Štítky Adam Ondra, Brno, Norsko, Chris Sharma, Silence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adam Ondra posunul hranice možného. Jako první lezec v historii zdolal cestu obtížnosti 9c  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.