Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Brněnská zoo otevřela lví expozici

Brněnská zoo v sobotu slavnostně otevřela novou expozici pro lvy, stála 17 milionů korun. Navštěvníci se mohou těšit na lvy konžské, na samici Kivu a samce Lolka. Lvi se do brněnské zoo vrátili po 14 letech.

Expozici návštěvníci najdou u Africké vesnice na samém vrcholku Mniší hory, zaujímá rozlohu bezmála 5000 metrů čtverečních. „Expozice využívá stávající zeleň a členitost terénu. Doplněná je jezírkem a několika vyvýšenými pahorky, které lvi rádi využívají k odpočinku. Pozorovací místa pro návštěvníky jsou komponována například jako osamocená domorodá chýše, havarované letadlo nebo jako průhled bujnou vegetací," uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Součástí komplexu jsou také zázemní vytápěné ubikace se třemi oddělenými boxy, obslužnou zónou, prostory pro chovatele a odstavným výběhem.

Samice do brněnské zoo přicestovala 11. července ze zoo v Ústí nad Labem. Ta ji získala v roce 2014 z Lisabonu. Samec z Gdaňsku dorazil do Brna 18. července. Oba lvi se spolu zatím seznamovali především uvnitř ubikací, návštěvníci je poprvé mohli vidět až v sobotu.

Lvi konžští obývají jihozápad Afriky, kde se přizpůsobili extrémním podmínkám pouští Kalahari a Namib. Poslední brněnský lev, samec Bali, odešel do Zoo Les Sables d´Olonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962 až 1972 odchovala 11 lvíčat.  

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky Zoologická zahrada Brno, Kivu, Mniší hora, Lisabon, Afrika, Francie, Ústí nad Labem, Gdaňsk, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brněnská zoo otevřela lví expozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.