Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé rok od roku více nakupují víno v pětilitrových soudcích

Zájem o nákup vína ve větších nádobách v posledních letech roste. Lidé už sice na jižní Moravu nejezdí s demižony, ale nakupují víno v pětilitrových skleněných soudcích. Vyplývá to ze zprávy Vinařství Mutěnice, které má jako jedna z mála firem stáčecí linku na vícelitrové nádoby a pokrývá v tomto sortimentu až 70 procent trhu. Prodeje v tomto sortimentu rostou o desítky procent ročně.

Ještě před dvaceti nebo třiceti lety byly vícelitrové nádoby na víno velmi rozšířené. S prázdnými demižony se jezdilo na Moravu, s plnými zpět. Poté získaly na delší dobu prim lahve sedmičky i takzvané jednolitrovky. Nyní se zájem o vícelitrové nádoby vrací.

„Právě v létě, kdy se odehrává grilování a venkovní akce, jsou soudky zřetelným trendem. A jasně vede bílé víno," uvedl Jindřich Robek, spolumajitel Vinařství Mutěnice. Naopak s blížící se zimou se i díky oblíbenému svařeném vínu zvyšuje poptávka po červených odrůdách. Zákazníci oceňují vedle jakosti i to, že víno v soudku lze díky šroubovému uzávěru uchovat v nezměné kvalitě delší dobu.

Stoupající obliba pětilitrových nádob souvisí hned s několika faktory. Jde především o velmi vstřícnou cenu ve vztahu ke kvalitě, kterou potvrzují i zkušení sommeliéři. Podstatný je rovněž průhledný obal, který vyhovuje určitému typu zákazníků. Po zkonzumování navíc spotřebitelům zůstane praktický skleněný soudek, jejž je možné využít například pro domácí ovocné šťávy.

Pětilitrové soudky považuje za praktické výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. „Je to praktické, důstojné pro běžnou konzumaci vína na zahradních party a podobně. Rozhodně je to lepší forma nákupu vína než víno v nerezových sudech, přinesené v PET lahvi, v horším případě již PET použité. Nevýhodou je váha, ale na druhou stranu, člověk má doma pětilitrový demižon a může jej používat dále, případně jednoduše jako sklo recyklovat," uvedl Půček.

Vinařství Mutěnice je součástí vinařské skupiny Vinifera, která aktuálně hospodaří na 345 hektarech vinic na 23 viničních tratích z 15 katastrálních území a zpracovává hrozny z 500 hektarů vinic. Do budoucna si stanovila cíl vlastnit 1000 hektarů. Za tímto účelem vykupuje vinice či pozemky na Moravě a Slovensku od menších pěstitelů, zároveň soustavně obnovuje a rekultivuje staré vinohrady a zakládá nové.
 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky víno, Mutěnice, Jihomoravský kraj, vinice, Morava, Svaz vinařů České republiky, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé rok od roku více nakupují víno v pětilitrových soudcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.