Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské planetárium představí nejdražší počin ve své historii. Pohádku pro děti s Robinsonkou v hlavní roli

Novou pohádku nabídne rodičům s dětmi od začátku října Hvězdárna a planetárium Brno. Vesmírný příběh o ztroskotání na měsíčním povrchu vzniká ve spolupráci s grafickou společností Charta Lintea. Robinsonka, jak se film podle hlavní hrdinky jmenuje, je zatím nejdražším a technologicky nejnáročnějším počinem brněnského planetária. Podle ředitele Jiřího Duška náklady přesáhnou milion korun.

Hlavní hrdinku doprovází ve filmu animované postavy, kterým propůjčili hlas herci Městského divadla Brno Petr Štěpán, Aleš Slanina nebo Vojtěch Blahuta. Náročné je technické zpracování snímku, ve kterém tvůrci spojili několik různých technik

„Zatímco pořady, které se dělaly dříve, byly pouze renderované na počítači nebo se jednalo o kombinaci reálných záběrů normální kamerou, v tomto případě je film jednak vytvářený na počítači, jednak obsahuje záběry z několika kamer naráz. Obraz je několikavrstvý a bylo nutné jej seskládat dohromady. Efekty jsou tak mnohem náročnější," uvedl zástupce ředitele brněnské hvězdárny Pavel Gabzdyl.

„Pro film jsme vytvořili 24 scén v 3D a kolem 48 kosmických lodí a objektů," uvedl režisér i scénárista filmu Petr Hloušek. Zdůraznil, že každý výsledný záběr je komponován ze tří až osmi videovrstev plus několika vrstev speciálních efektů, jako jsou trasování pohybu, odlesky, světelné efekty nebo dýmy. Podle Hlouška je důležité, aby divákovi, který sleduje příběh na velké ploše planetária, nic neuniklo a aby ho pohyb kamery neunavoval.

Právě na únavu očí si stěžovali někteří diváci pohádky Soumrak dinosaurů, kterou pro planetárium vytvořilo studio Mirage IIID. „Tak nekontrastní a rozmazaný obraz jsem dosud nezažil," uvedl jeden z návštěvníků Lukáš Honek.

Zástupce ředitele si myslí, že lidé jsou ale jen zvyklí na plochý obraz. „Když vytváříme upoutávku na nějaký pořad, lidé to většinou zhlédnou na YouTube, kde je obraz samozřejmě velmi kontrastní a jasný s velmi prokreslenými barvami," uvedl Gabzdyl. Takzvaná fullome projekce má však jiné parametry a také jiné výhody.

Foto Hvězdárna a planetárium Brno | Zdroj ČTK

Štítky planetárium, film, Hvězdárna a planetárium Brno, videokamera, Aleš Slanina, Vojtěch Blahuta, Petr Štěpán, historie, Městské divadlo Brno, hlavní role, YouTube, pohádka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské planetárium představí nejdražší počin ve své historii. Pohádku pro děti s Robinsonkou v hlavní roli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.