Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno si připomene obléhání Švédy ukázkou vojsk i šermířů

Brno si připomene 372. výročí úspěšné obrany před švédským vojskem. Od čtvrtka do neděle v rámci akce Den Brna 2017 nabídne nástup historických vojsk, ukázku bitvy, jezdeckou exhibici, ale i dobový jarmark a tematické prohlídky podzemí se šermířskými vystoupeními. Novinářům to řekli ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková a Radim Dufek ze Společnosti 1645, která akci s turistickým centrem pořádá.

Oslavy Dne Brna připomínají vítězství Brňanů nad švédským vojskem 15. srpna 1645, kdy pod vedením generála Torstenssona zaútočilo na město na šesti místech. Ani na jednom Švédové neuspěli, a tak odtáhli od brněnských hradeb pryč.

Ve čtvrtek je v plánu přednáška francouzského historika Phillipa Martyho o životě schopného velitele Raduitovi de Souches, který z hradu Špilberk řídil obranu města. V pátek bude na Kraví hoře dobový jarmark a vystoupení skupin historického šermu. V centru města se uskuteční tematické prohlídky a šermířská vystoupení v Labyrintu pod Zelným trhem, programu dali pořadatelé název Černá koule pro Torstenssona.

Od katedrály sv. Petra a Pavla vyjde v pátek večer i průvod se světly. Jeho součástí bude položení věnců na památku padlých obránců Brna. U katedrály promluví brněnský biskup Vojtěch Cikrle a primátor Brna Petr Vokřál (ANO). V plánu jsou i večerní komentované prohlídky Kapucínské hrobky.

Sobota začne uctěním památky Radouita de Souches u jeho náhrobku v kostele sv. Jakuba. Po něm bude následovat nástup historických vojsk na náměstí Svobody a pochod na Kraví horu. Příchozí se mohou kromě jarmarku těšit na ukázku ze života ve vojenském polním táboře, na vystoupení šermířů, kejklířů i ukázku z bitvy nebo jezdeckou exhibici a hudební skupinu Kodex. Program uzavře slavnostní ohňostroj. Celý program najdete na stránkách akce.
 

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky Brno, Kraví hora, Jean-Louis Raduit de Souches, šermíř, ANO 2011, Vojtěch Cikrle, Petr Vokřál, Špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomene obléhání Švédy ukázkou vojsk i šermířů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.