Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Turci poslali Brňana a jeho přítelkyni na šest let do vězení za údajný terorismus

Miroslav Farkas z Brna a jeho přítelkyně Markéta Všelichová byli dnes v Turecku odsouzeni na šest let a tři měsíce do vězení za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. Verdikt soudu není pravomocný a obhajoba se proti němu odvolá, informovala z Turecka zpravodajka České televize. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se chce v nejbližších dnech kvůli případu spojit se svým tureckým protějškem. Oba Češi zůstávají ve věznici ve Vanu, kde byli dosud ve vazbě.

Svůj příběh Drbně Miroslav Farkas, který prodal veškerý svůj majetek sepsal závěť a vydal se na pomezí Sýrie a Kurdistánu stavět polní nemocnici a pomáhat válkou zasaženým Kurdům, popsal již na konci roku 2015, těsně před svou první cestou na Blízký východ. V rozhovoru vysvětluje okolnosti a poslání své výpravy, na kterou se tehdy ještě chystal sám. Celý rozhovor najdete na tomto odkaze

Loni na podzim byl pak Farkas se Všelichovou, která se k němu na jeho misi připojila, zadržení tureckou policií, když se snažili překročit turecko-iráckou hranici. Turecká prokuratura je posléze obvinila z terorismu. Důvodem pro obvinění byla skutečnost, že se česká dvojice setkávala s milicionáři syrských Kurdů YPG. Podle dvojice samotné i jejich právníků jsou obvinění z terorismu absurdní. Farkas se Všelichovou tvrdí, že jsou humanitární aktivisté a že mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici.

Na tlumočníka a právníka se složili přátelé a veřejnost

Jak uvedla Česká televize, právníky a tlumočníky u soudu platila rodina s výraznou pomocí sbírky, kterou zorganizovali přátelé a známí Všelichové a Farkase přes Nadační fond pomoci. Na jejich podporu vznikla i internetová stránka.

Za Čechy se postavil Zaorálek

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek chce o dalším postupu v procesu hovořit se svým protějškem Mevlütem Çavusogluem. Český ministr ho bude žádat o "korektní odvolací řízení, pokud se pro něj odsouzení rozhodnou", uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě.

Česká diplomacie bude dle prohlášení oběma odsouzeným dál poskytovat konzulární pomoc a zprostředkovávat kontakt s tureckými úřady i rodinami. Sám ministr zahraničí věří, že bude rozsudek nakonec zvrácen ve prospěch českého páru. 


Foto ČT, Facebook Janusz Konieczny | Zdroj ČTK, ČT

Štítky Brno, Lubomír Zaorálek, Miroslav Farkas, terorismus, Markéta Všelichová, Turecko, Lidové obranné jednotky, Česká televize, Ankara, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turci poslali Brňana a jeho přítelkyni na šest let do vězení za údajný terorismus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.