Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem turistů o přírodu a památky jižní Moravy je letos enormní

Zájem turistů o jižní Moravu byl v prvním prázdninovém měsíci velký, vyplývá z odpovědí kastelánů, hoteliérů či provozovatelů kempů. Někteří odhadují, že lidí je více než v předchozích dvou letech. Za pěkného počasí zažívají nápor i městská či přírodní koupaliště.

Jeskyně Moravského krasu, kde se lidé mohou v parných dnech zchladit, zažívají přes léto takový nápor, že hlavně do Punkevních jeskyní je potřeba si vstupenky rezervovat i s několikadenním předstihem. "Lidé jsou také víc v pohybu. Mnohým už nestačí se jen přesunovat autem. Proti dřívějším rokům jezdí víc autobusů a dokonce se v Moravském krasu objevili turisté z arabských zemí. To je novota," řekl ředitel hotelu Skalní mlýn Zdeněk Kozman. Hotel je plný téměř ze sta procent.

Vyprodanou ubytovací kapacitu má několikanásobný Kemp roku Vranovská pláž na Vranovské přehradě. "Víc lidí už uspokojit nemůžeme. Ale jezdí k nám za pěkného počasí kolem 1000 lidí jen na denní koupání a pro ně je kapacita dostatečná," řekl Svoboda. Nejvíce plno je v kempu o víkendu, ale i přes týden jezdí spousta lidí na celý den nebo po práci.

Když nepršelo, bylo plno i v Brně na koupaliště Riviéra či v Zábrdovicích. "Na Riviéře je denně 3500 až 4000 lidí, v Zábrdovicích 1500 až 2000. Na obě koupaliště přišlo více lidí než loni," řekla mluvčí městské společnosti Starez Michaela Radimská. V Zábrdovicích se dobře ujala letošní novinka, kterou je zóna bez plavek na terase v prvním patře. "Je tam 20 až 25 míst a je tam skoro pořád plno. Ukazuje se, že taková místa chybí. Chodí tam lidé různého věku. Zatím jsme nezaznamenali žádnou stížnost, že by se tam někdo chodil dívat a okukoval," řekla Radimská.

Letošní sezonu si zatím pochvalují i kasteláni. Například na Kunštátě vzrostla meziročně návštěvnost zhruba o pětinu. "Zvýšení je dáno cíleným marketingem a propagací, zpřístupněním nového výběrového prohlídkového okruhu Hrad, jehož součástí je i místnost s unikátní středověkou nástěnnou figurální malbou z první poloviny 14. století, a pro nás příznivým počasím. Když lidé nemohou k vodě, jdou na zámek," uvedl kastelán Radim Štěpán.

Na zámku ve Valticích návštěvnost odpovídá zhruba loňské. "Drobný pokles je způsoben tím, že se bezmála tři týdny natáčel dvoudílný koprodukční film Marie Terezie a zámek byl v té době pro turisty uzavřen," uvedl kastelán Richard Svoboda. Více než loni jezdí lidé do Lednice i na Bítov.

Hrad nad řekou Dyjí na Znojemsku letos navštívilo zatím 38.221 lidí, což je zhruba o 2000 více než loni. "Těžko říct, čemu nárůst přičíst, pravděpodobně přijelo do naší oblasti více lidí na rekreaci. Máme také větší nárůst vozidel na parkovišti, možná tak jezdí návštěvníci z větší vzdálenosti na jednodenní víkendové výlety," uvedl kastelán Jan Binder. Podle něj hradu neubrala na návštěvnosti ani horka. "Možné je také, že nárůst částečně ovlivnilo otevření expozice hradního pivovaru," řekl Binder.

Štítky purkrabí, Jihomoravský kraj, Moravský kras, zámek, Zábrdovice, Richard Svoboda, CS Magic Resorts, a.s., příroda, Punkevní jeskyně, Marie Terezie Habsburská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem turistů o přírodu a památky jižní Moravy je letos enormní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.