Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ostatky brněnské hokejové legendy Vlastimila Bubníka dostaly své místo na Čestném pohřebišti

Urna s ostatky hokejové a fotbalové legendy Vlastimila Bubníka byla v pondělí uložena na Čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně. Bubník je po cyklistickém vítězi Závodu míru Vlastimilu Moravcovi, který tragicky zahynul v roce 1986, teprve druhým brněnským sportovcem, jemuž se dostalo této pocty.

Manželka Vlastimila Bubníka Hana (roz. Machatová) a dcera Hana. Vedle nich autor náhrobku Dušan Váňa

Vlastimil Bubník se narodil 18. března 1931 v Kelči na Valašsku a jeho manželkou stala mnohonásobná mistryně republiky v moderní gymnastice a tanečnice Národního divadla Brno Hana, rozená Machatová.

Bubník prožil celý sportovní život v Brně. Jako hokejista startoval na čtyřech olympiádách, v roce 1956 byl v Cortině d'Ampezzo vlajkonošem československé výpravy. a v roce 1964 získal v Innsbrucku i bronzovou medaili. Reprezentoval v letech 1952 až 1664 na mistrovstvích světa, kde vybojoval třikrát bronz a jednou stříbro. Byl oporou týmů Rudé hvězdy a ZKL, které získaly 11 titulů mistra Československa. V nejvyšší soutěži zaznamenal 300 branek. Dalších 121 jich přidal v reprezentaci.

Fotbalový reprezentační dres oblékl Bubník jedenáctkrát a dal čtyři góly, jedním z nich přispěl v roce 1960 k bronzu z Poháru národů. Nedlouho poté se však s vrcholovým fotbalem rozloučil a soustředil se výhradně na hokej.

V dresu brněnských klubů odehrál 103 zápasů v nejvyšší československé soutěži. Stal členem hokejové Síně slávy IIHF  a v roce 2003 obdržel Cenu města Brna. Zemřel 6. ledna 2015 v Brně.

Foto MMB, Kometa Brno, Zbrojovka Brno | Zdroj MMB, ČTK

Štítky Vlastimil Bubník, hokej, FC Zbrojovka Brno, fotbal, Vlastimil Moravec, Ústřední hřbitov, bronzová medaile, olympijské hry, Národní divadlo Brno, Mistrovství světa ve fotbale

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostatky brněnské hokejové legendy Vlastimila Bubníka dostaly své místo na Čestném pohřebišti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.