Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zájem o dělnické pozice na Brněnsku vzrostl až o 60 %. Stoupá i mzda, přesto je stále nedostatek lidí

Od roku 2015 se neustále zvyšuje zájem o dělnické pozice. Za poslední tři roky vzrostl až o 60 %. Spolu s narůstající poptávkou se zvyšuje i nabízená mzda. Personální agentury ale hlásí nedostatek lidí. Mnohdy jim schází až 15 % pracovníků.

Nejčastěji poptávané pozice na Brněnsku jsou aktuálně operátor výroby a skladník. Podle průzkumu, který mezi personálními agenturami provedla společnost ModusLink Česká republika, mají výrobní závody běžně podstav od 10 do 30 % v závislosti na segmentu trhu. Obsazovat se teď snaží i sezónně nabízené pozice, které jsou vhodné například pro studenty.

Významným zaměstnavatelem právě sezónních pracovníků je i společnost ModusLink Česká republika. „Naše zakázky si vyžadují operativní jednání. Potřebujeme mnohdy v poměrně krátkém čase nabrat i stovky lidí,“ říká Noemi Gill, personální ředitelka společnosti. „Brigádníkům nabízíme v průběhu výrobních špiček až 250 pracovních příležitostí,“ dodává.

S pracovníky na sezónní práce a brigádníky pak uzavíráme obvykle Dohodu o pracovní činnosti,“ upřesňuje Noemi Gill. To potvrzují i personální agentury. Nejčastějším způsobem, jak společnosti pracovníky na dělnických pozicích zaměstnávají jsou právě Dohody o pracovní činnosti, ale výjimkou nejsou ani pracovní poměry na plný úvazek. Mzdy pro dělnické pozice se v posledních třech letech podle agentury Sodat pohybují mezi 80 Kč/h a 105 Kč/h. Také agentura Randstad eviduje meziroční nárůst mezd, a to až o 15 %.

Nezaměstnanost klesá dlouhodobě

Počty nezaměstnaných v celé ČR dlouhodobě klesají. Zaměstnanost se tak podle ČSÚ v prvním čtvrtletí roku 2017 pohybuje na 72,8 %. Celková zaměstnanost se meziročně zvýšila o 82 tisíc osob. Na Brněnsku se pak nezaměstnanost pohybuje mezi 0-1 %. Personální agentury očekávají, že současný stav vydrží až do podzimu.

Tisková zpráva

Štítky mzda, Brněnsko, Česko, Český statistický úřad, Randstad, SODAT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o dělnické pozice na Brněnsku vzrostl až o 60 %. Stoupá i mzda, přesto je stále nedostatek lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.