Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Park v Lednici se dočká rekonstrukce za dvě stě milionů

Památkáři chtějí za 200 milionů korun z evropských peněz zlepšit infrastrukturu lednického parku. Investice by měla zahrnout i restaurování soch a obnovu katakomb, uvedla kastelánka Ivana Holásková. Zda dostane projekt podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), se památkáři dozví zřejmě letos.

Zámek Lednice patří k nejnavštěvovanějších památkám v republice. Letos odborníci dokončili zajištění statiky schodiště na Janohradu a restaurovali čínské tapety v I. patře. „Letos už budeme jen očekávat, zda dostaneme dotaci z IROP na infrastrukturu parku," uvedla Holásková. Projekt podle ní bude zahrnovat vybavení parku lavičkami, restaurování soch a váz, opravy cest, památkovou obnovu katakomb, Hubertovy šopy a Maurského domku, kde by měla vzniknout informační centra a výstavní prostory.

„Požádali jsme o částku 200 milionů korun a pokud budeme úspěšní, bude to jeden z největších investičních projektů v Lednici. Jeho realizace by mohla začít v roce 2018," uvedla Holásková.

Lednický zámek zatím letos navštívilo o deset procent více lidí než loni. Správa zámku se snaží každoročně nabídnout nějakou novinku nebo program. „Velkým lákadlem jsou noční hrané prohlídky, které se konají vždy v červenci a již tradičně jsou dlouho dopředu vyprodané. Turisté z celého světa jezdí obdivovat zámecký park nejen v období kvetoucích tulipánů, ale také pro nádherné letní výsadby," uvedla Holásková.

Celý zámecký areál podle ní nabízí spoustu aktivit - kočáry, lodě, dravce, lukostřelbu. Proto se řadí k nejnavštěvovanějším evropským památkám. Loni památku navštívilo přes 400.000 lidí.

Foto UNESCO | Zdroj ČTK

Štítky Lednice, Zámek Lednice, projekt, Janův hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park v Lednici se dočká rekonstrukce za dvě stě milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.