Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Velké nad Veličkou dnes začínají Horňácké slavnosti, slaví šedesát let

Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku letos oslaví 60 let, dnes je zahájí vernisáž obrazů, grafiky a kresby Vladimíra Tomana. Slavnosti, které nabídnou krojovaný průvod, tradiční jarmark, vystoupení dětských souborů či koncert dechové hudby, potrvají do neděle.

„Horňácko je typické svými nádhernými kroji i specifičností tanečního a pěveckého projevu a samozřejmě muziky. Horňácké slavnosti jsou tak vyhledávané jak širokou veřejností, tak folklorními fajnšmekry," řekl starosta Velké nad Veličkou Jiří Pšurný. Podle něj jsou místní slavnosti odlišné tím, že jde o ukázku výlučně regionálního folkloru, tedy devíti obcí Horňácka, které se do programu zapojují.

Programová skladba folklorního festivalu je podle pořadatelů každoročně podobná. Na šedesátileté výročí upozorní ale například průvod v horňáckých krojích, který se koná pouze při významnějších příležitostech. Závěr slavností se tradičně uskuteční v areálu národní kulturní památky větrný mlýn v Kuželově, kterou spravuje Technické muzeum v Brně. Návštěvníky zde čeká vystoupení s názvem Ťažký je, ťažký aneb Měla žena muža, které připravili Renáta a Petr Galečkovi.

„Na kuželovském větrném mlýně se každoročně koná závěrečný komponovaný pořad Horňáckých slavností. Odehraje se tu koncert, bude se tančit, zpívat, zkrátka přehlídka folkloru," uvedla mluvčí Technického muzea v Brně Šárka Motalová.

Větrný mlýn v Kuželově patří mezi jeden z mála stále funkčních dochovaných větrných mlýnů tzv. holandského typu, který více než sto let sloužil místním zemědělcům. Prohlídka mlýna nabízí nejen mlecí zařízení, ale také obytné a hospodářské budovy s expozicí horňáckého bydlení a hospodaření na přelomu 19. a 20. století.

„Návštěvníci památky oceňují klid, pohodu a kouzlo samotného 'větřáku'. V rámci Horňáckých slavnostní pak příchozí i místní oceňují to, že se v ryze horňáckém prostředí setkají s čistým horňáckým folklorem," řekl správce památky Miroslav Břínek.

Foto Operaplus.cz | Zdroj ČTK

Štítky slavnost, Horňácko, větrný mlýn, folklór, okres Hodonín, koncert, Technické muzeum v Brně, dechová hudba, vernisáž, Kuželov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velké nad Veličkou dnes začínají Horňácké slavnosti, slaví šedesát let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.