Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Den Brna oslaví moravská metropole bitvou na Kraví hoře

Rok 1645, poslední fáze třicetileté války. 112 dní obléhání Brna švédskými vojáky, kteří byli v několikanásobné převaze. Generální útok pod vedením generála Torstensona na šesti místech hradeb. A vítězství brněnské obrany sjednocené a pod vedením plukovníka Jean-Luise Raduita de Souches.

Jednu z nejslavnějších kapitol města připomene i letos akce „Den Brna“. Přijďte 11. a 12. srpna oslavit 372. výročí úspěšné obrany před švédským vojskem. Přitažlivou a prázdninově laděnou odpočinkovou formou se Brno a jeho návštěvníci přenesou o několik století nazpět.

V pátek můžou návštěvníci navštívit na Kraví hoře dobový jarmark. Čeká je tam vystoupení dvou skupin historického šermu a večer kapela Lucrecia Borgia. Z prohlídek Labyrintu pod Zelným trhem, které začínají v 19 hodin a budou se opakovat v půlhodinových intervalech až do půl desáté, si návštěvnci odnesou černou kouli generála Torstenssona. V 19 hodin také vyrazí od katedrály sv. Petra a Pavla průvod se světly, jehož součástí bude položení věnců na památku padlých obránců Brna.

Sobotní dopoledne začne uctěním památky velitele obránců Radouita de Souches u jeho náhrobku v kostele sv. Jakuba. Po něm bude následovat nástup historických vojsk na náměstí Svobody a pochod na Kraví horu. Tam se, kromě pokračování dobového jarmarku, názorně pedvede život ve vojenském polním táboře, vystoupení šermířů, kejklířů, ukázku z bitvy, jezdeckou exhibici či hudební skupinu Codex. Den Brna ukončí slavnostní ohňostroj nazvaný Ohnivé nebe nad Brnem.

„Oslavy Dne Brna jsou tradiční městskou slavností, která se letos o zmíněném víkendu navíc prolne s dalšími festivaly. Maratonem hudby Brno a festivalem Na prknech, dlažbě i trávě,“ zve na akce ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková. Další informace a podrobný program najdete na webových stránkách

Tisková zpráva | Foto TIC Brno

Štítky Brno, Kraví hora, třicetiletá válka, Lucrezia Borgia, TIC Brno, Podzemí pod Zelným trhem, hudební skupina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den Brna oslaví moravská metropole bitvou na Kraví hoře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.