Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přesunutí tramvajové zastávky do Plotní se přiblížilo. Projekt za miliardu bude znát zhotovitele

Brno čeká zahájení přesunu tramvajové tratě z ulice Dornych na Plotní za více než miliardu korun. Dornych se tím uvolní pro hustou automobilovou dopravu, která bude v okolí Zvonařky plynulejší, naopak se zklidní Plotní ulice. Městská rada na úterním zasedání schválila vyhlášení druhého kola výběrového řízení na zhotovitele tohoto důležitého strategického projektu. Kvalifikační kritéria výběrového řízení splnili v prvním kole dva zájemci ze sedmi přihlášených. Ti budou nyní vyzváni k podání nabídky.

„Oblast v okolí Zvonařky a Dornychu se přeložením tramvaje do ulice Plotní a zkapacitněním přilehlých křižovatek stane průjezdnější pro automobilovou dopravu i MHD, ale také průchodnější pro chodce. Realizaci projektu plánujeme zahájit co nejdříve, jakmile bude vysoutěžen zhotovitel a jakmile to umožní zákonné lhůty. Stavět se začne až po dokončení výluky SŽDC na železnici, protože touto oblastí jezdí náhradní doprava na Dolní nádraží. Harmonogram koordinujeme také s pracemi ŘSD a Brněnských komunikací na ulici Hladíkova,“ uvedl náměstek primátora Richard Mrázek.

Dokončená stavba přinese několik zlepšení pro automobilovou dopravu i provoz tramvají a autobusů, snáze se budou v okolí Zvonařky pohybovat chodci. Pro auta se rozšíří ulice Dornych na tři až čtyři pruhy a díky odstranění tramvajové trati se výrazně zvýší kapacita křižovatky se Zvonařkou. Křížení ulic bude také přehlednější díky zrušení tramvajové smyčky. Z Plotní ulice zase zmizí tranzitní doprava, což ulehčí zdejším obyvatelům.  

Díky přeložce trati bude možné vystupovat z tramvaje přímo u autobusového nádraží a nebude nutné chodit dlouhým nadchodem. Tramvaj také projede rychleji na jih Brna. Pro autobusy vzniknou nové výjezdy z nádraží směrem na východ a na jih, nyní musí jet všechny přes jedinou křižovatku. 

Projekt „Tramvaj Plotní“ je výjimečný tím, že na něm úzce spolupracují 4 subjekty, které si mezi sebou poměrně rozdělily i náklady. Podílet se na něm spolu s městem Brnem bude Dopravní podnik města Brna, Teplárny Brno a ŘSD.

Přibližně polovinu investice zaplatí Brno, které zajistí stavbu páteřní infrastruktury a občanské vybavenosti (osvětlení, chodníky atd.). Část nákladů Dopravního podniku města Brna bude prostřednictvím ITI spolufinancována z evropských fondů. Na náklady Dopravního podniku města Brna se bude stavět tramvajová trať, na náklady Tepláren Brno nové teplovody a Ředitelství silnic a dálnic bude investovat do zkapacitnění komunikace I. třídy, tedy Velkého městského okruhu.

Podle připraveného projektu bude oblast ulic Plotní a Dornych vždy alespoň částečně průjezdná, připravena je také objízdná trasa přes nedávno zprovozněnou ulici s pracovním názvem Nová-Agrozet. Další informace jsou zveřejněny na webových stránkách, kde budou také průběžně aktualizovány.

Foto MMB | Zdroj MMB, ČTK

Štítky projekt, Brno, doprava, tramvajová dráha, Ředitelství silnic a dálnic, Dopravní podnik města Brna, Teplárny Brno, Správa železniční dopravní cesty, Richard Mrázek, Ústřední autobusové nádraží Zvonařka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesunutí tramvajové zastávky do Plotní se přiblížilo. Projekt za miliardu bude znát zhotovitele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.