Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Některé brněnské podniky kvůli zákazu kouření už zavřely či o tom uvažují

Po měsíci účinnosti nového protikuřáckého zákona některé podniky na jižní Moravě zavřely, případně to zvažují. Jde o podniky, jejichž provoz s kuřáky počítal jako s hlavními hosty - například kuřácké kavárny či noční bary. O ukončení provozu uvažuje například hospoda a taneční bar Tres Gallos v Brně u hlavního nádraží, zavřela už kuřácká kavárna Montmartre v brněnském centru IBC. Problém se zápachem z kouře se přesunul před hospody, před nimiž stávají větší skupiny kuřáků než dříve, vyplývá ze zjištění ČTK a odpovědí provozovatelů či hostů.

Novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, která kouření v restauracích, na zastávkách MHD a dalších veřejných místech zakazuje, nabyla účinnosti 31. května.

Zatímco klasické restaurace, kde se vaří, úbytek hostů nijak nepociťují, potíže mají spíše bary, kam lidé chodili hlavně na pivo a cigaretu a nechce se jim chodit ven. „Zákaz kouření nás tlačí, abychom zavřeli. Extrémně nám spadly tržby. Přece jen jsme noční bar a lidé k nám většinou chodí už v podnapilém stavu a alkohol a cigarety k sobě zkrátka patří. Zákazníci si tak odnášejí pití na ulici, aby si mohli zapálit," uvedla Kristýna Kahleová, která je provozovatelkou a příležitostnou barmankou v Tres Gallos. Zákaz kouření není podle ní komfortní ani pro zaměstnance, neboť skoro všichni kouří. „Jedinou výhodu nacházím v tom, že mi z práce nepáchne oblečení kouřem," dodala.

V centru IBC kromě malé kuřácké kavárny zavřel i další podnik, který byl sice v atriu, přesto se v něm kouřilo. Ten už ale obratem nahradil podnik nový.

Existuje však i jiný problém. Lidé v nekuřácké kavárně si stěžují, že je obtěžuje kouř od hostů ze zahrádky. „Z kavárny do zahrádky máme v létě otevřená dvoje francouzská okna a jedny dveře. Od zákazu kouření si stěžuje mnohem víc lidí. Samozřejmě se i my potýkáme s přeplněnými zahrádkami, zatímco v podniku tolik lidí nesedí. To lze ale přičítat i hezkému počasí," řekla Nina Krausová z kavárny Klafé na Kraví hoře v Brně.

Hosté, kteří kouří a které oslovila ČTK, se zákazem kouření velkou změnu nepocítili. „Pro mě se přijetím protikuřáckého zákona nic nezměnilo. Už dříve jsem si vybíral nekuřácké hospody. Občas si však k pivu cigaretu dám, ale i tak jsem raději chodil kouřit před hospodu, protože mi vadí smradlavé oblečení," řekl jeden z Brňanů. Podobně přijal nařízení i další kuřák, který sice kouří u piva pravidelně, ale kvůli kamarádům si chodíval raději zapálit ven. Jedné z oslovených žen vadí důsledky zákona. „Všichni stojí na ulicích a obtěžují ty, kteří chtějí spát. Vznikají tak různé absurdní 'antikonfliktní týmy', které dle mého názoru naopak konfliktně působí," uvedla.

Radnice zatím řeší spíš problémy s hlukem před hostinci než stížnosti na kouř, vyplývá z odpovědí zástupců měst.

Štítky hospoda, zákaz kouření, kavárna, Brno, Jihomoravský kraj, pivo, Montmartre, cigareta, Nina Kraus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé brněnské podniky kvůli zákazu kouření už zavřely či o tom uvažují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.