Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bouře na jižní Moravě: 80 výjezdů hasičů, 2000 domácností bez elektřiny a problémy na železnici

Bouřky a silný vítr v noci na dnešek přidělaly práci hasičům v Jihomoravském kraji, kteří vyjížděli od půlnoci do dnešních 8:00 asi k 80 událostem, především k popadaným stromům. Nejčastěji zasahovali na Hodonínsku. Celkové číslo ale ještě nebude konečné, hasiči stromy ještě likvidují. Zhruba dva tisíce domácností zůstalo v noci bez elektřiny. Silný vítr nadělal problémy také na železnici.

Bouřka a vítr v noci nejvíce poznamenaly Hodonínsko, hasiči tam podle Mikošky vyjížděli asi ve 20 případech. „Vesměs šlo o popadané stromy, které jsme museli odstranit," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči kvůli bouřkám zasahovali v 17 případech také na brněnském venkově, 13 výjezdů měli na Břeclavsku, devět výjezdů přímo v Brně. „Mezi odstraňování nebezpečných stavů patří událost z Brna-Jundrova, kde při rekonstrukci střechy začalo zatékat do několika bytů. Zajistili jsme uvolnění odtoku na střeše," uvedl na webu mluvčí hasičů Mikoška.

Bez proudu bylo kvůli bouřce na jižní Moravě asi 2000 domácností

S výpadky proudu se v kraji kvůli nočním bouřkám potýkali energetici, bez elektřiny bylo v noci kolem 2000 domácností, dnes v 8:30 jich bylo 200 až 300. Nejvíce se to týká Břeclavska a Hodonínska. 

„Naši technici jsou v terénu, situace se neustále zlepšuje, na opravách pracujeme," uvedla mluvčí firmy E.ON Božena Herodesová.. Doplnila, že všechna odběrná místa by měla být opět funkční dnes dopoledne.

Na celém distribučním území zaznamenali energetici firmy E.ON výpadek proudu asi u 8000 domácností. Firma distribuuje elektřinu v Jihočeském kraji, na Vysočině, v Jihomoravském kraji, Zlínském kraji, částečně i v Olomouckém.



Problémy na železnici

Noční bouřky způsobily na jižní Moravě menší problémy i na železnici. Většina poruch už byla odstraněna, přetrvávají pouze omezení v Brně na trati Horními Heršpicemi a Židenicemi, kde se kvůli poruše trakčního vedení jezdí po jedné koleji. 

Problémy ve spojích se objevovaly především v noci. „Řadu vlaků dálkové dopravy jsme kvůli této mimořádnosti odklonili přes Břeclav nebo Přerov. Na celé Moravě jsou už všechny mimořádnosti, které vznikly kvůli bouřkám,
odstraněny,"
uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Na jižní Moravě byly podle ní problémy na trati mezi Moravskými Bránicemi a Moravským Krumlovem, kde ležel spadlý strom. V Letovicích vypadl proud.

Po noční bouřce bylo dnes ráno v Jihomoravském kraji zataženo až oblačno, přes den má být postupně až polojasno.
    
    

Foto HZS JMK | Zdroj ČTK, HZS JMK

Štítky Jihomoravský kraj, elektřina, železnice, strom, okres Hodonín, Jaroslav Mikoška, E.ON, Brno, okres Břeclav, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouře na jižní Moravě: 80 výjezdů hasičů, 2000 domácností bez elektřiny a problémy na železnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.