Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Moravské zemské muzeum dostalo ke 200. výročí vlastní poštovní známku

Česká pošta vydala poštovní známku u příležitosti 200. výročí založení Moravského zemského muzea. Bude k dispozici na filatelistických přepážkách a vybraných pobočkách České pošty. Podle generálního ředitele muzea Jiřího Mitáčka známka dobře poslouží jako připomínka významného jubilea druhé nejstarší muzejní instituce v Česku.

Námětem známky se stala část Biskupského dvora, budovy Moravského zemského muzea s katedrálou sv. Petra a Pavla v pozadí. Je vytištěná rotačním ocelotiskem kombinovaným s hlubotiskem. Autorem rytiny je Jaroslav Tvrdoň. Výtvarný návrh vytvořil dnes již nežijící český grafik Antonín Odehnal.

Známka k výročí založení Moravského zemského muzea není první svého druhu. „Známku k příležitosti jubilea Slezského zemského muzea vydala Česká pošta v roce 2014. Na příští rok je naplánován výdej známky Národního muzea v Praze," uvedl ředitel České pošty pro jižní Moravu Tomáš Křepela.

Známka vychází v nákladu 750 kusů. Nominální hodnota je 20 korun. Je určena pro zásilky do 100 gramů ve vnitrostátním styku. Vzhledem k tomu, že známka je vydána jako příležitostná, dotisk nebude možný.

Muzeum vzniklo na popud Josefa Auersperga a Huga Františka Salma. Přání moravských šlechticů bylo naplněno rozhodnutím císaře Františka I. v roce 1817.

Nyní Moravské zemské muzeum uchovává více než šest milionů předmětů z oblasti přírodních i společenských věd. Pořádá výstavy, exkurze a věnuje se sbírkotvorné, vědecko-výzkumné i ediční činnosti.

Foto Česká televize Brno | Zdroj ČTK

Štítky Moravské zemské muzeum, Česká pošta, Česko, Antonín Odehnal, Slezské zemské muzeum, Národní muzeum, Papež František, Hugo František ze Salm-Reifferscheidtu, Jihomoravský kraj, poštovní známka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské zemské muzeum dostalo ke 200. výročí vlastní poštovní známku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.