Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brňany opět po roce rozveselují deštníky na České. Letos v italských barvách

Dvě stě padesát deštníků se opět po roce pohupuje nad hlavami procházejících Brňanů na České u Svoboďáku. Projekt, který odstartovala loni DRFG Nadace, měl mimořádný úspěch. Na jeho konci byla dražba pro charitu, ani letos tomu nebude jinak. Deštníky jsou však nyní vyvěšeny v zelené, červené a bílé, tedy v barvách Itálie.

Proč zrovna italské barvy? Důvodů je hned několik. „Poslední dobou můžeme v Brně sledovat navazování užší česko-italské spolupráce. Vznikají zde italské projekty, letos bude dokonce v Brně otevřen italský konzulát. Právě honorární konzulát Itálie je, spolu s Novou Mosilanou, Regionální hospodářskou komorou Brno a platformou Živé město, partnerem expozice," uvedl ředitel DRFG Nadace David Macek.

Konzulát se sídlem na Zelném trhu by se měl slavnostně otevřít 27. září. Na deštnících je napsáno „Brno meets Italia“, tedy Brno se setkává s Itálií. Poukazují tak na plodné setkávání Moravy a Itálie v mnoha rovinách. Italským festivalem přátelství mezi národy Meeting Rimini se například inspiruje nedávno skončený Meeting Brno, který Nadace DRFG dlouhodobě sponzoruje.

Od prvního letního dne do Františka z Assisi

Brňany budou deštníky rozveselovat až do svátku jednoho z nejvýznamnějších křesťanských světců, Itala Františka z Assisi, jež se datuje ke 4. řijnu. „Poté budou stejně jako loni deštníky odinstalovány a prodány v dražbě. Výtěžek půjde brněnské diecézní charitě," uzavřel Macek.

 

Chápeme tyto deštníky jako symbolické přístřeší, které pomůže potřebným lidem k opravdové střeše nad hlavou. Výtěžek použijeme pro Denní centrum pro lidi bez domova, jehož součástí je i azylový dům a noclehárna,“ doplnil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Foto Martin Šeda, DRFG Nadace

Štítky Brno, deštník, Itálie, David Macek, Hospodářská komora, Assisi, Oldřich Haičman, Diecézní charita Brno, Zelný trh (Brno), Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňany opět po roce rozveselují deštníky na České. Letos v italských barvách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.